latinica  ћирилица
22/02/2021 |  18:30 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Индустријска сарадња важнија од финансијске подршке

Сарадња Русије и Бјелорусије у индустрији важнија је од директне финансијске подршке Москве Минску, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Путин је на састанку са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком у Сочију посебно истакао значај заједничког рада у реалном сектору економије.

Према ријечима руског лидера, инструменти интеракције између Русије и Украјине су успостављени и добро функционишу.

Путин је нагласио да није прошао нити један дан без заједничког рада двије стране на проналажењу рјешења за разне проблеме.

Он је истакао да је одржан ниво стратешке сарадње и партнерства Русије и Бјелорусије, те да је Москва и даље највећи трговински и економски партнер Минска и највећи улагач у бјелоруску економију, јавио је ТАСС.

Путин је напоменуо да је ниво хуманитарних веза Русије и Бјелорусије на врло високом нивоу, те похвалио сарадњу на регионалном нивоу.

Лукашенко је изјавио да постоји још шест или седам планова на којима треба још да се ради, од укупно 33 заједничка плана.

Он је захвалио Путину на помоћи коју је пружио бјелоруској економији, уз напомену да подршка Русије није узалудна и да "новац није протраћен".

Бјелоруски лидер подсјетио је да Бјелорусија од Русије купује велику количину сировина, те да обим трговине стално расте.

Према ријечима Лукашенка, уколико Москва и Минск спроведу све планиране пројекте, извоз из Русије у Бјелорусију ће значајно порасти.