latinica  ћирилица
22/02/2021 |  19:03 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Добој: Потврђена побједа Јеринића; СДС опет није прешао цензус (ВИДЕО)

Борис Јеринић из СНСД-а изабран је за градоначелника Добоја на поновљеним изборима у овом граду. Највећи број одборничких мандата припао је Јеринићевом СНСД-у, који може сам да формира скупштинску већину. У скупштинске клупе ће укупно девет политичких субјеката, три више него на новембарским изборима.
Гласање - Добој - Фото: РТРС
Гласање - ДобојФото: РТРС

Уз ватромет у градском парку и шампањац у страначким просторијама, Борис Јеринић прославио је побједу на поновљеним изборима у Добоју. Захвалио је грађанима на скоро 20.000 гласова, односно око 67,46 одсто. Прве честитке стигле су од лидера СНСД-а Милорада Додика.

- Ово је побједа пројеката који је започет раније као дио наших напора да учинимо локалну и републичку власт што више интегрисаним - истакао је Додик.

Градоначелник Јеринић поручио је да је "десант на Добој" пропао.

 - Оно што нама остаје сада је да, заједно с институцијама и људима који то желе, градимо заједно град Добој - рекао је Јеринић.

Кандидат СДС-а за градоначелника Цвијан Филиповић освојио је 4.815 гласова или 16,33 одсто, а Срђан Тодоровић из СП-а 4.787 гласова односно 16,22 одсто.

Милан Радовић, шеф Изборног штаба СДС-а, истакао је да је СДС успио са кандидатом Филиповићем да повећа број гласова за неких 12 процената, што је, како је рекао, добар резултат.

- Нећемо имати никакав проблем да честитамо господину Јеринићу на побједи, имаће подршку СП-а за сваку добру политику, добре одлуке и добре пројекте за грађане Добоја - истакао је кандидат СП-а Срђан Тодоровић.

СДС ни у поновољеним изборима није успио да пређе цензус за Скупштину града. По три мандата освојили су Коалиција Добој у срцу и Демос - Прва СДС, по два мандата освојили су СП, ДНС и СДП, док су цензус овај пут прешли ПДП, НДП и СДА, који ће имати по једног одборника.

Сања Вулић, носилац листе СНСД-а за Скупштину града Добоја истакла је да ће СНСД имати 16 одборника, те да ће са својим коалиционим партнерима имати скупштинску већину 28 од 31 одборника.

На изборе је изашло око 55 одсто од укупно 50.615 грађана с правом гласа. Надгледало их је више од 4.000 посматрача као и супервизори ЦИК-а.

- Страховит је био притисак од посматрача који су доведени из разних дијелова БиХ и Српске. Страшне притиске вршили су на бирачке одборе и у таквим ситуацијама супервизори су нам били од велике помоћи - нагласио је предсједник ГИК-а Ненад Палексић.

ГИК је евидентирао укупно 20 приговора, али њихов епилог не може утицати на резултат поновљених избора.