latinica  ћирилица
22/02/2021 |  19:19 ⇒ 19:20 | Аутор: СРНА

Ковачевић: СНСД најдоминантнији и први избор грађана

Савез независних социјалдемократа је најдоминантнија политичка партија, односно први избор грађана у Републици Српској, што су потврдили и исти резултати остварени 15. новембра и на поновљеним изборима у Добоју и Сребреници, рекао је портпарол ове странке Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Надао сам се да ће данас бити прилике да полемишем са представницима опозиције који су славодобитно најављивали да ће имати добар резултат у Добоју. Међутим, дан послије избора - сви јунаци ником поникоше - рекао је Ковачевић за АТВ.

Ковачевић очекује да они који су произвели цијелу ситуацију у вези са понављањем избора у Добоју и Сребреници, а то су људи из Централне изборне комисије које је изабрала СДА, Демократски фронт Жељка Комшића и из СДС-а и ПДП-а, сносе одговорност за трошкове које су направили у ове двије локалне заједнице.

- Треба да сносе одговорност и за то што су неке људе оптужили да су криминалци, преваранти, а да се на крају испоставило, са свим њиховим супервизорима, посматрачима, који само што нису долазили са Аљаске, да је мишљење грађана Сребренице и Добоја, онакво какво је исказано 15. новембра - навео је Ковачевић.

Он је нагласио да је опозиција на незаконит начин преузела ЦИК БиХ и поништила изборе у Добоју и Сребреници, да би потом послала супревизоре из ЦИК-а и посматраче из цијеле Републике Српске, али узалуд.

- Све је ово било узалуд, јер су грађани Добоја слободно гласали за Бориса Јеринића и СНСД. Опозиција је говорила о превари СНСД-а у Добоју и Сребреници, што наравно није тачно. СНСД је позивао грађане да гласају слободно и говорили смо о пројектима које смо реализовали - додао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, опозиција је била против Градског одбора СНСД-а у Добоју, а сада се види да комплетна опозиција има два одборника у новом сазиву Скупштине града, а СНСД седам.

- СДС у Добоју нема одборника, а у Бањалуци има једног који, према неким наводима, жели да их напусти и то је снага коју има опозиција у Српској . каже Ковачевић.

Он је навео да је поништавање избора Добој коштало 600.000 КМ, а тиме је и грађанима поручено да су дио неке манипулације.

- Опозиција је подигла резултат у Добоју за мање од 2.000 гласова што говори о њиховој снази. СНСД је задржао свој резултат, као и Јеринић који је освојио више од 70 одсто гласова, те страначка листа чији је носилац Сања Вулић, јер смо договорили да се не гласа више за кандидате, него за странку - рекао је Ковачевић.

Коментаришући изборе у Сребреници, Ковачевић је рекао да комплетна завјера ЦИК БиХ није уродила плодом и да сада треба утврдити ко ће за то сносити одговорност.

Он каже да су чланови СДС-а и ПДП-а који живе у Сребреници искрено жељели да кандидат коалиције "Заједно за Сребреницу" Младен Грујичић буде начелник ове општине, али да је за то изостала подршка руководства ових странака.

- Људи који живе у Сарајеву, Тузли, настављају да манипулишу Сребреницом. Њих она не занима у било којем контексту, осим у контексту политичке манипулације, и то је лоше за све људе који живе у овом граду - рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да Сребреница има одређену специфичну тежину и када је у питању бошњачки народ, али да ово није начин на који се такве ствари рјешавају јер та општина мора добити прилику да живи.

- Толико година послије рата људи у Сребреници, небитно да ли су Срби, Бошњаци, живе заједно и треба да живе заједно и сви заједно треба да водимо бригу о томе како да они живе боље - сматра Ковачевић.

Он је оцијенио да је Грујичић право рјешење и човјек који подједнако брине и о Србима и Бошњацима и свим другом људима који живе у Сребреници, што је и суштина.

- Дајте да о Сребреници почнемо да причамо из контекста нових радних мјеста, нових прилика за младе људе који живе у Сребреници, из контекста да постоје људи који се враћају, небитно да ли су Бошњаци, Срби, да ли су отишли за вријеме рата или су због животних неприлика отишли послије рата - каже Ковачевић.

Говорећи о најави високог представника у БиХ Валентина Инцка да би могао да наметне закон о забрани негирања геноцида, Ковачевић је оцијенио да је то апсолутно недопустиво јер нема никакво право, ни надлежности да предлаже, а поготово да намеће било какве законе.

Он је рекао да у Републици Српској то нико неће поштовати, да ће то за Српску бити ништавно, а такве најаве могу само да допринесу јачању немира, тензија, подјела у БиХ.

Ковачевић је подсјетио да Српска поштује све што је у складу са законом и Дејтонским споразумом, а високи представник је задужен само за цивилни аспект спровођења тог споразума.

Он каже да је потпуно пробушен балон међународне заједнице која жели у БиХ да намеће рјешења јер су се околности промијениле, те ојачала улога Русије и Кине.