latinica  ћирилица
22/02/2021 |  19:27 ⇒ 23/02/2021 | 09:03 | Аутор: РТРС

Прошло вријеме бонских овлашћења: Инцко опет изазвао буру у Српској (ВИДЕО)

Гостујући на сарајевској Фејс ТВ, високи представник Валентин Инцко поновио је да је дао два ултиматума - Народној скупштини Републике Српске да одузме признања Радовану Караџићу, Момчилу Крајишнику и Биљани Плавшић, а посланицима у Парламентарној скупштини БиХ да усвоје Закон о забрани негирања геноцида до 11. јула. Запријетио је санкцијама ако то не буде учињено. Из Републике Српске поново бурна реаговања на ове Инцкове изјаве. Једногласна је порука - вријеме условљавања и коришћења бонских овлашћења давно је прошло.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

Ако признања не буду одузета, биће посљедица. Ако закон не буде изгласан, биће наметнут. Двије су то основне поруке које је Инцко послао званичницима Републике Српске.

Овакве изјаве не доприносе позитивним рјешењима у БиХ, а Парламент Српске ће, буде ли то потребно, заузети став и одговорити на то, поручио је предсједник Народне скупштине, Недељко Чубриловић.

- Очекивања и прижељкивања неких политичара у БиХ из реда само једног народа, чији је, како се чини, портпарол високи представник, могу бити пуке жеље, али не и обавеза највишег законодавног тијела у Републици Српској - поручио је Чубриловић.

И представници најважнијих владајућих и опозиционих странака, СНСД-а и СДС-а, сагласни су да овакве изјаве и дјеловање високог представника, немају основа у међународном праву и да нису у складу са мандатом који му је додијељен.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић је поручио да високи представник, прије доношење било какве одлуке, треба да прочита Универзалну декларацију о људским правима, на којој почива цијели савремени свијет, а посебно њене чланове 19 и 30 који одређују да се никоме нема право наметати мишљење.

- То је и Инцку јасно. Народна скупштина Републике Српске има право да доноси одлуке онако како хоће, демократски, већином гласова и она је народ Републике Српске. Народна скупштина ће донијети одлуке онако како народ Српске жели, јер посланици јесу народ Српске - нагласио је Жунић.

Давор Шешић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске, каже да "умјесто да штити Дејтонски споразум који гарантује Републику Српску, која има своју Народну скупштину која самостално одлучује и доноси законе, Инцко пријетњама показује да се свео на политиканта и да се не бави бољитком живота и рада људи у Српској и БиХ".

Са оваквим ставовима сагласни су и стручњаци. Тако професор Правног факултета у Палама Радомир Лукић каже да Инцко нема никаквих правних ни моралних права да намеће овакав закон осим ако не жели да за све злочине током протеклог рата у БиХ оптужи Србе.

И док Инцко пријети званичницима Републике Српске, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер из Бањалуке је данас поручио да је присуство ОХР-а некомпатибилно са чланством БиХ у Унији, те да на том плану свакако треба тежити постепеном смањивању тог присуства. Сатлер је изјавио новинарима да су посљедње најаве заинтересованости Њемачке у вези са ситуацијом у БиХ позитивне јер показују снажно ангажовање те земље као једне од главних чланица ЕУ.

Најновије иницијативе Валентина Инцка највјероватније су само покушај да пред крај мандата остане упамћен по неким својим одлукама, што би могло да изазове и политичке, а и много других проблема унутар БиХ, једногласна је порука из Републике Српске.