latinica  ћирилица
22/02/2021 |  19:40 ⇒ 19:40 | Аутор: Б92

Бекер: Новак је показао зашто је вансеријски шампион

Борис Бекер, некада први тенисер свијета, рекао је да је Новак Ђоковић у Мелбурну још једном демонстрирао због чега је најбољи играч у овом тренутку.
Новак Ђоковић и Борис Бекер (Фото: StarSport) -
Новак Ђоковић и Борис Бекер (Фото: StarSport)

Нијемац је у колумни за "Дејли мејл" дао свој суд о Ђоковићевом учинку на Аустралијан опену, у ком је српски ас у финалу побиједио Данила Медведева са 7:5, 6:2, 6:2.

- Генијалност Новака Ђоковића показала се у кључним моментима финала Аустралијан опена, када је био у стању да пронађе најбољу игру кад је било најпотребније. И док долазећа генерација полако напредује ка њему, можете да очекујете да ће етаблирани шампиони наставити да освајању највеће титуле. Данил Медведев му је парирао успјешно крајем првог сета, онда је имао рано брејк у другом. У оба случаја Ђоковић је успио да извуче из себе најбољи тенис, док је његов противник кренуо у супротном смјеру. Видјели смо менталну и тактичку класу Србина, ови млађи изазовачи још немају ту врсту зрелости. Новак није желио да буде увучен у дуге размјене са основне линије, преузео је иницијативу и био је агресиван од почетка. То је пореметило ритам Медведева и резултат је била једнострана побједа коју нико није предвидио - пише Бекер.

Тенисер из Лајмена сматра да ће ово бити велики корак за броја један у трци са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом у трци за титулу најбољег играча свих времена.

- Битка за највећи број гренд слемова се наставља. Он је сада надомак Роџера Федерера и Рафаела Надала, деветоструки шампион Аустралијан опена им се приближава и спреман је да их престигне. Млађи је, што је значајно. Моје мишљење је да је Федерер и даље у стању да освоји Вимблдон, док је Надал и даље фаворит на Френч опену. Помињао сам у овој колумни прије двије недјеље да је Мелбурн кључан за Новака у смислу поставка цијеле сезоне, у психолошком смислу више него све друго. Да није побиједио, био би то тежак ударац за њега послије свега што се догодило у Њујорку и Паризу - додао је Борис.

Троструки шампион Вимблдона сматра да ће млађи тенисери морати много више да се потруде да помрсе рачуне члановима "велике тројке".

- Није да мислим да је млађа генерација без шанси што се тиче окретања ситуације у своју корист, али дефинитивно смо видјели рањивост Надала прије сљедећег турнира у Паризу. Његов пораз од пет сетова од Циципаса у Мелбурну биће у фокусу још дуго, могао би да има и јачу улогу на Ролан Гаросу. Први пут ми је дјеловало да је Рафа уморан у петом сету, био је физички потучен и остали су то примијетили - додао је Бекер.

Он ипак тврди да је Медведев од свих тих млађих играча показао највише.

- Иако се то није показало у финалу, и даље ми се највише допада став Медведева. По таленту, природна снага Зверева је по мени на првом мјесту. Био је бољи играч добар дио меча четвртфинала са Ђоковићем, али је изгубио концентрацију кад је било важно. Долазимо до тог момента коришћења прилике. Ђоковићева способност да то чини изнова и изнова показује зашто је он вансеријски тенисер - закључио је Бекер.