latinica  ћирилица
22/02/2021 |  22:41 ⇒ 22:56 | Аутор: СРНА

Нови Сад: Од Балашевића се опростило око 20.000 грађана (ВИДЕО)

Близу 20.000 грађана Новог Сада се вечерас на Кеју жртава рације, уз пјесме Ђорђа Балашевића, опростило од свог суграђанина, чувеног кантаутора и амбасадора добре воље.
Нови Сад: Опроштај од Балашевића (Фото: РТВ Војводине) -
Нови Сад: Опроштај од Балашевића (Фото: РТВ Војводине)

Догађај под називом "Ноћ кад је Ђоле препливао Дунав" директно је преносила Радио-телевизија Војводине, а окупљени грађани су готово два сата пјевали Балашевићеве пјесме које су пуштане преко разгласа и аплаудирали на добро познате стихове који су обиљежили њихове животе.

Новосађани су са високо подигнутим рукама са упаљеним свјетлима на екранима телефона одслушали и посљедњу нумеру "Одлази циркус" коју је извео је хор Опере Српског народног позоришта, коју су наградили аплаузом који је трајао дуго, након чега су се разишли.

Дунавом су пуштане свијеће, а лампиони са Петроварадинске тврђаве обасјали су вечерас огромну фотографију Балашевића. Дуж Дунава чамци, на којима горе бакље, одали су пошту Панонском морнару уз тактове песме "Ноћ када сам препливао Дунав".

Новосађани ће се дуго сјећати вечерашњег хорског пјевања пјесме "Јесен стиже дуњо моја", а Ђолетове нумере, које су присутни пјевали у глас, све су пропраћене великим аплаузом.

Свуда на Кеју положено је бијело цвеће, а цијели мост "Дуга" и Петроварадинска тврђава су били пуни људи.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је раније да ће Град логистички помоћи манифестацију, али је апеловао на све грађане на строго поштовање свих противепидемиолошких мјера, не заборављајући све опасности које носи вирус корона.

Ђорђе Балашевић је јуче сахрањен на Градском гробљу у Новом Саду, а преминуо је у петак, 19. фебруара, у Клиничком центру Војводине од посљедица изазваних вирусом корона.

Грађани широм бивше Југославије непрестано, од тренутка његове смрти, одају почаст у многим градовима некадашње заједничке државе.