latinica  ћирилица
23/02/2021 |  07:32 | Аутор: СРНА

Бајден водио минуту ћутања за умрле

Предсједник САД Џозеф Бајден предводио је Американце у минити ћутања поводом обиљежавања прекретнице од 500.000 преминулих од ковида 19 у Америци и позвао грађане да оставе по страни страначке несугласице у заједничкој борби против пандемије.

- Данас обиљежавамао заиста потресну, срцепарајућу прекретницу - 500.071 преминулог. То је више Американаца који су умрли у једној години ове пандемије него укупно у Првом, Другом и Вијетнамском рат - рекао је Бајден у обраћању у Бијелој кући.

Он је рекао да је ово тренутак када се спознаје обим масовног умирања у Америци уз сјећање на сваку особу појединачно и њихове животе.

- То су људи које смо познавали - рекао је предсједник САД.

Бајден, потпредсједник Камала Херис, прва дама Џил Бајден и други џентлмен Даг Емхоф одржали су минуту ћутања око 18.15 часова по локалном времену испред Бијеле куће након предсједниковог обраћања и погнули главе.

Петсто свијећа запаљено је на степеницама Бијеле куће у знак сјећања на умрле, а наступио је и војни оркестар.

Бајден је наредио да се заставе спусте на пола копља на свим федералним и војним објектима до петка, 26. фебруара да би се одала почаст жртвама.

Он је позвао Американце да остану опрезни у борби против пандемије и да наставе да носе маске, поштују физичко дистанцирање и приме вакцину када на њих дође ред.

"Морамо прекинути политичарење и дезинформисање који су подијелили породице, заједнице и земљу, што нас је већ коштало превише живота. Не умиру од вируса демократе и републиканци, него наши сународници Американци", рекао је Бајден.

САД имају највећи број умрлих од вируса корона у свијету, а 19 одсто свих заражених регистровано је у овој земљи, иако САД имају удио од само четири одсто у свјетском становништву.

Претходни предсједник Доналд Трамп је у највећој мјери оставио појединачним државама да се боре против највеће здравствене кризе у земљи у претходних 100 година.