latinica  ћирилица
23/02/2021 |  08:59 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Мехмедагић jош није тражио продужење дозволе за приступ тајним подацима

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица, којем је 18. фебруара истекла петогодишња безбједносна дозвола за приступ тајним подацима, није затражио од Министарства безбједности у Савјету министара да му буде продужена та дозвола, пише Глас Српске.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Према тврдњама извора овог листа високо позиционираног у безбједносном апарату БиХ, Мехмедагић није поднио захтјев за продужење безбједносне дозволе зато што је свјестан да му по закону не може бити продужена, јер му се суди због злоупотребе службеног положаја или овлаштења.

Саговорник листа каже да је Мехмедагић вјероватно "имао информације" да ће му Суд БиХ изрећи ослобађајућу пресуду, што се у петак и догодило, али истиче да првостепена ослобађајућа пресуда не значи да је окончан кривични поступак против њега.

Он каже да се поступак продужења дозволе спроводи на захтјев директора ОБА, након чега службеници ОБА врше провјере и достављају податке Министарству безбједности.

- То значи да би Министарство безбједности, односно Државни безбједносни орган, као надлежно тијело у саставу Министарства, морало да констатује да постоје сметње и да не може да му се продужи безбједносна дозвола за приступ тајним подацима под ознаком "врло тајно" - пише лист.

Извор листа је појаснио да зато Мехмедагић није ни поднио захтјев, истичући да је то потпуно невјероватно и могуће само у оваквој земљи.

- Он је свјестан да има политичку подршку СДА, а тој странци је очигледно важније да Мехмедагић буде на челу ОБА од тога што нам се вјероватно цијели свијет смије због чињенице да је на челу `тајне полиције` особа која нема дозволу за приступ тајним подацима - рекао је саговорник листа.

Он додаје да Мехмедагић има право приступа подацима "интерно" и "повјерљиво", али не и категорији најосјетљивијих података под ознаком "врло тајно", истичући да он може пренијети овлаштења на свог замјеника, али да се не зна да ли је то урадио.

Делегат СНСД-а у Дому народа парламента БиХ и члан Заједничке парламентарне комисије за надзор над радом ОБА Средоје Новић, који је радни вијек провео на највишим функцијама у сектору безбједности, каже да је сувишно било шта коментарисати, јер пред таквим стварима човјек може само да остане без текста.

- То најбоље говори о овој држави и о свима који брину о томе да /високи представник Валентин/Инцко наметне овај или онај закон, али не и о томе да кључна институција безбједности у БиХ на свом челу има човјека који треба да поштује и брине о томе да сви поштују законе ове земље - рекао је Новић.

Он је додао да то, нажалост, говори и о спрези оних који су га поставили на то мјесто и оних који то аминују, при чему мисли на неке амбасаде, ОХР и њихове истомишљенике.