latinica  ћирилица
23/02/2021 |  12:45 | Аутор: СРНА

Резултати поновљених избора демантовали одлуке ЦИК-а

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић изјавио је данас да су резултати поновљених избора у Добоју и Сребреници демантовали све лоше одлуке које је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ имала у посљедњих неколико мјесеци.
ДЕМОС - Фото: РТРС
ДЕМОСФото: РТРС

- Постигли смо боље резултате на поновљеним него на редовним изборима, али и даље сматрамо да је ЦИК направио грешку што је држао у неизвјесности грађане Добоја и Сребренице неколико мјесеци и направио додатне трошкове и локалним заједницама и државном буџету - рекао је Чубриловић на конференцији за новинаре у Приједору.

Он је оцијенио да поновљени избори нису донијели ништа ново, да је мање важно да ли неко има једног или два одборника мање или више, јер је укупан резултат исти као и послије новембарских избора.

- Низ грешака је начинио ЦИК. Прво, незаконито помјерање термина редовних избора, а затим понављање у ове двије локалне заједнице. За очекивати је да нам се то више неће дешавати. Усвајамо демократске стандарде и демократске процесе, али не због нечијих интереса - странака, народа, грађана - додао је Чубриловић.

На питање новинара о иницијативи о забрани негирања геноцида и писму високог представника у БиХ Валентина Инцка, Чубриловић је рекао да избјегава коментарисање и полемике путем медија.

- Ако се нешто озбиљно мисли урадити, писмо које је упутио мени као предсједнику Народне скупштине и шефовима клубова мислим да није прави пут. Више пута сам истакао да то није допринос демократизацији и рјешавању питања, већ додатно мућење већ замућене воде и политичке сцене у Републици Српској и БиХ - поновио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, прави пут да се утиче на неке процесе је да се о томе разговара најприје на нивоу правних служби ОХР-а и парламента Српске и да се види да ли постоје рјешења и која, "а не упутити једно такво писмо и коментарисати га сваки дан у медијима на начин који је, у најмању руку, недоличан једне такве функције".

- Ми само стичемо утисак да /високи представник/ спроводи закључке једне политичке партије, са њихових конгреса и састанака, да само покушава бити на услузи једној политичкој опцији из једног народа, а да га баш не интересује коначно рјешење и стабилност БиХ. Уосталом, међународна заједница је 25 година присутна. Кад бисмо хтјели ефекте да мјеримо, а поготово високог представника, тешко бисмо шта позитивно могли да издвојимо - закључио је Чубриловић.

Говорећи о наметању закона, он је појаснио да би то значило да се блокира историчарима могућност да се баве науком, да истражују, да се доказује нешто што би требало да буде предмет интересовања појединих научних радника, института и свих који се баве овим питањима.

- Ипак се надам да ће бити разумијевања да се нађу адекватна рјешења и да се такве ствари не постављају изричито и да се остави простор за договор - поручио је Чубриловић.