latinica  ћирилица
23/02/2021 |  14:01 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Џонсон се нада изласку из блокаде 21. јуна

Британски премијер Борис Џонсон рекао је данас да је веома оптимистичан да ће сва ограничења због пандемије вируса корона бити укинута 21. јуна, те додао да ће Влада Велике Британије ревидирати употребу сертификата о вакцинацији.
Борис Џонсон    (Фото:www.bt.dk) -
Борис Џонсон (Фото:www.bt.dk)

Џонсон је јуче представио мапу изласка из блокаде за Енглеску, према којој ће нека предузећа остати затворена до љета, рекавши да је неопходан опрез како би се обезбиједило да нема преокрета на "једносмјерном путу ка слободи".

- Надам се, али очигледно ништа не може бити загарантовано. Веома сам оптимистичан да ћемо успјети да то постигнемо - рекао је Џонсон на питање о 21. јуну као датуму предвиђеном за укидање ограничења.

Са готово 130.000 смртних случајева, Велика Британија је пета на свијету по броју жртава ковида 19, а њена економија доживјела је највећи пад у више од 300 година.

Али, у протекла два мјесеца Британија је успјела да обезбиједи почетну дозу вакцине за више од четвртине становништва, што је најбрже од свих већих земаља.

Неки из Џонсонове Конзервативне странке постављају питање да ли је распоред поновног отварања могао бити бржи, с обзиром на досадашњи успјех британског увођења вакцина.

Раније је министар здравља Мет Хенкок рекао да је безбједност приоритет.

- Сви смо апсолутно одлучни да изађемо из овога брзо и што је најбезбједније могуће, али не брже од тога - изјавио је Хенкок за "Скај њуз".

Мапа пута сугерише да ће ограничења за ноћне клубове и велике догађаје бити посљедња укинута 21. јуна, иако је Влада нагласила да ће поновно отварање диктирати подаци, а не датуми.

Џонсон је, такође, рекао да ће министар Мајкл Гов водити процес анализе "научног моралног, филозофског и етичког" аспекта питања сертификата, односно потврде о вакцинацији за оне који су примили вакцину против вируса корона, а што би могло олакшати поновно отварање забавних и угоститељских објеката.

- Постоје дубока и сложена питања која морамо истражити, етичка питања о томе која је улога Владе у обавезивању свих људи да се вакцинишу - рекао је Џонсон.

Он је навео да Влада не смије да буде дискриминаторска према људима који, због било којег разлога, не могу добити вакцину.

- Можда постоје медицински разлози због којих људи не могу примити вакцину. Неки људи заиста не желе вакцину - додао је он.