latinica  ћирилица
23/02/2021 |  16:43 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

СДА-ХДЗ: Хитно ријешити проблеме у ФБиХ (ВИДЕО)

Делегације СДА и ХДЗ договориле су данас у Сарајеву формирање три радне групе које ће се бавити проблематиком измјена Изборног закона БиХ и интеграцијама у ЕУ, рекао је предсједник СДА Бакир Изетбеговић.
Изетбеговић - Човић - Фото: klix.ba
Изетбеговић - ЧовићФото: klix.ba

Изетбеговић је рекао да се током данашњег разговора није улазило у суштину измјена Изборног закона БиХ, већ да је договорена свеукупна динамика овог процеса.

Он је рекао да ће се једна група бавити ранијим договорима ХДЗ и СДА који нису спроведени, а односе се на формирање нове власти у Федерацији БиХ, те да очекује да ће до краја марта то све бити завршено.

Према његовим ријечима, друга група ће се бавити измјенама Изборног закона БиХ, а очекује да модел буде дефинисан до краја априла.

Трећа група ће се, рекао је Изетбеговић, бавити убрзавањем европског пута БиХ по пријему 14 приоритета које је поставила Европска комисија.

- То би требали завршити у року и остварити напредак до краја године - рекао је Изетбеговић и додао да очекује кандидатски статус за БиХ до краја 2021. године.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић је рекао да је јун за рјешавање кључних питања "црвена линија", те да у ФБиХ има много отворених питања које треба ријешити и да се у наредних мјесец дана требају предузети конкретни кораци када је у питању формирање федералне владе, али и попуњавања свих других институција на федералном нивоу.

- Данашњи састанак је послужио да идуће седмице имамо разговаре у вези са ФБиХ. Ставићемо на сто сва питања која су остала отворена. Идуће седмице ћемо сјести и разговарати о Изборном закону, примарно у вези с Предсједништвом и домовима народа - рекао је Човић и додао да су ово разговори између СДА и ХДЗ, а касније ће се укључити и све друге странке које су заинтересоване за овај процес.

Човић истиче да ће једна група страначких делегација радити на темама приступа ЕУ.

- Сва три питања планирамо ријешити до краја јуна. Тада од европских представника можемо тражити кандидатски статус за чланство у ЕУ. То би нам олакшало и причу о вакцинама. Изборни закон ћемо завршити до краја четвртог мјесеца. Наравно, за све нам треба трећи партнер - рекао је Човић.

Састанку су присуствовали и високи функционери ХДЗ-а Борјана Кришто и Маринко Чавара, док су у делегацији СДА били и Шефик Џаферовић и Алма Чоло.