latinica  ћирилица
24/02/2021 |  07:21 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Наставак суђења у предмету "Фадил Новалић и други"

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење у предмету "Фадил Новалић и други" у вези са набавком 100 респиратора, вриједности 10.530.000 КМ, које је за потребе Федералне управе Цивилне заштите из Кине увезла компанија "Сребрена малина", власништво Фикрета Хоџића.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: klix.ba
Суд и Тужилаштво БиХФото: klix.ba

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора за потребе Федерације БиХ оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, судспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић.

Рочиште је заказано за 10.30 часова, објављено је на интернет страници Суда БиХ.

Новалић, Милићевићева, Солак и Хоџић, на рочишту које је одржано 29. јануара, изјаснили су се да нису криви за набавку 100 респиратора у вриједности 10.530.000 КМ и заштитне опреме у вриједности 2.900.000 КМ за потребе борбе против вируса корона.

Новалић, Солак и Хоџић се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Они су оптужени и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева се терети за несавјестан рад у служби.