latinica  ћирилица
24/02/2021 |  07:25 | Аутор: СРНА

Коловози суви, поледица могућа у вишим предјелима због мраза

На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија углавном по сувим коловозима, док је поледица могућа у вишим предјелима због појаве мраза.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске наводе да магла смањује видљивост у котлинама, дуж ријечних токова и преко превоја и упозоравају на учестале одроне камења и земље на дионицама које пролазе кроз усјеке, те посебно издвајају дионицу Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље, гдје је путнички саобраћај отежан, а за теретна возила обустављен.

На путевима на којима се изводе радови, обавезно је поштовање привремене сигнализације која регулише саобраћај.

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Модрича један - Вукосавље /Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка -Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/.

Због изградње кружне раскрснице на споју дионице магистралног пута Добој - Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју измијењен је режим саобраћаја.

У току је изградња кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи у Лакташима, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазним путем кроз Лакташе.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила код Хотела "Ћубић", из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

Из АМС препоручују возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Забрањен је саобрћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона преко надвожњака на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн.

Због радова у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци - Устипрача измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

На дионицима пута међуентитетска линија Станић Ријека - Добој - гранични прелаз Брод и међуентитетска линија Леденице - Црквине - Добој - међуентитетска линија Каруше креће се превоз вангабаритног терета.

Возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току су радови и на изградњи мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су радним данима у времену од 7.00 до 17.00 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на путу и 2. мосту, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном траком.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица - Градишка, на дионици дионици Мраковица - Подградци.

Због радова измијењен је режим саобраћаја на дионици регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном траком. Препоручује се свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ у току су радови у тунелу "Црнаја" на дионици Коњиц - Јабланица, гдје се саобраћа наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима. У ноћним сатима, од 23.00 до 4.30, на овој дионици саобраћај се обуставља.

На магистралном путу Прозор - Јабланица саобраћај је обустављен због радова у тунелу "Јасен".

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила тежа од 7,5 тона, изузев аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар -Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

У току су радови и на дионицама Дрвар - Босанско Грахово, Живинице - Бановићи и Каоник - Громиљак.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

На граничном прелазу Метаљка, на путу Чајниче - Пљевља, могућ је прелазак границе у времену од 7.00 до 19.00 часова.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан PCR тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.