latinica  ћирилица
24/02/2021 |  08:14 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Дејан Ристић - свестрани слијепи младић (ВИДЕО)

Дејан Ристић из Српца прави је доказ да се све може кад се хоће. Овај младић је слијеп од рођења, али то га није спријечило да научи да свира хармонику и клавијатуре. Уз много труда и рада завршио је и Филолошки факултет у Бањалуци, гдје је стекао звање професора енглеског језика. Али Дејан не стаје, занима га још штошта.
Дејан Ристић - Фото: РТРС
Дејан РистићФото: РТРС

Без учења ноти, спонтано, прсти су кренули сами да свирају по хармоници. И тако пуних 30 година. Дејан Ристић из Српца прве мелодије је сам савладао, да би потом упоредо са редовном наставом похађао и нижу музичку школу у Дервенти. И данас имам осјећај да имам неког духовног водича док свирам.

- Још са четири године, када чујем неку пјесму, рукама сам пратио ритам, као да сам знао да ћу тиме да се и бавим - прича Дејан.

А умјесто колача за крсну славу, кући је стигла прва хармоника.

Дејанова мајка каже да је пред крсну славу Ђурђевдан, ишла да купи намирнице и материјал за колаче, али је угледала хармонику. Знајући колико жељу има да добије тај инструмент, купила ју је, а колачи су, прича кроз осмијех, морали да сачекају. Хармоника је била велика и тешка за Дејанов узраст, али успио је да се избори с њом.

Након што је стекао и музичко образовање, Ристић се остварио као аутор. Писао је текстове и компоновао, а његова пјесма "Порука живота" за коју је написао текст и музику, може се послушати на Јутјубу.

Дејан је током студентских дана написао музику за девет нумера које се налазе на албуму пјевача Ранка Плавшића, а неколико текстова који су настали протеклих година, чекају прави тренутак да угледају свјетлост дана.

Иако му је музика највећа љубав, Дејан је завршио и Филолошки факултет на Одсјеку за енглески језик и књижевност. И не само то. Опробао се и у латиноамеричким плесовима.

Овај свестрани младић каже да за њега не постоје границе, све препреке углавном брзо прескаче. Увјерен је да ће својим примјером утицати да се промјени свијест оних који унапријед осуђују особе са хендикепом на неуспјех.