latinica  ћирилица
24/02/2021 |  08:19 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Тулековић: "Дара из Јасеновца" је прича сваког становника Поткозарја

Директор Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" Тања Тулековић истакла је да емотивна прича у филму "Дара из Јасеновца" о животу и трагичној судбини десетогодишње дјевојчице и њене породице представља и личну причу сваког становника Поткозарја, које је током Другог свјетског рата било изложено невиђеном усташком терору и стравичним злочинима.
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија) -
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија)

Тулековићева је истакла да је овај филм заснован на истинитим историјским чињеницама и да сигурно представља један од малих, али и великих корака у приказивању истине о страдању Срба у концентрационом логору Јасеновац и Независној држави Хрватској /НДХ/.

Она је истакла и значај његовања културе сјећања, те да нове генерације треба да знају о том несретном и тешком периоду наше историје када су људи, жене и дјеца убијани само зато што су Срби, Јевреји или Роми.

- А ту културу сјећања треба и даље гајити и очувати како се овакви и слични злочини никада више не би поновили - рекла је Тулековићева за "Глас Српске".

Она вјерује да ће након овог филма бити и других сличних пројеката, те сматра изузетно важним да се очува сјећање на жртве.

- Тај период постојања НДХ и концентрационог логора Јасеновац не може се испричати само у једном филму. Зато мислим да ће `Дара` подстакнути и друге редитеље, али и књижевнике и историчаре да се позабаве овом још неиспричаном причом о стравичном страдању Срба у НДХ - рекла је Тулековићева.

Она је навела и да је након приказивања филма знатно повећана посјећеност сајту Спомен подручја "Доња Градина", нарочито из иностранства.

- У овом тренутку најважније је да смо кренули са снимањем оваквих филмова, али и да имамо установу као што је Спомен-подручје `Доња Градина` које чува успомену на све жртве концентрационог логора Јасеновац - рекла је Тулековићева.