latinica  ћирилица
24/02/2021 |  08:44 ⇒ 08:45 | Аутор: СРНА

У Хагу статусна конференција Харадинају и Гуцатију

Статусна конференција у процесу против предсједника и потпредсједника Удружења ратних ветерана терористичке ОВК Хyснија Гуцатија и Насима Харадинаја заказана је за данас пред судијом за претходни поступак Специјалног вијећа са сједиштем у Хагу.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

Гуцати и Харадинај оптужени су за опструкцију поступака пред Специјалним вијећима и објелодањивање идентитета свједока и налазе се у притвору у Хагу од хапшења крајем септембра прошле године.

Специјално тужилаштво за ратне злочине терористичке организације ОВК затражило је од суда да им продужи притвор, јер и даље постоји опасност од бјекства и могућност даље опструкције поступка и застрашивања свједока.

На статусној конференцији, којој Гуцати и Харадинал не морају присуствовати лично, биће ријечи о објелодањивању доказа тужилаштва њиховој одбрани и процјенама када може почети суђење, преносе београдски медији.

Гуцати и Харадинај су 25. септембра 2020. године и из Приштине пребачени у притворски објекат у Хагу.

Потврђена оптужница их терети за ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање свједока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Они су оптужени да су, најкасније, од 7. до 25. септембра, на три конференције за новинаре, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлаштено открили заштићене информације, укључујући податке о потенцијалним свједоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

- Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај потенцијалним свједоцима упућивали потцјењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намјеру да саботирају рад Специјалних вијећа - саопштено је из суда поводом потврђивања оптужнице.