latinica  ћирилица
24/02/2021 |  10:28 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Славнић: И уз мјере можемо бити активни; Паника није добар савезник (ВИДЕО)

За разлику од почетка пандемије, сада нам се јављају особе које су прележале вирус корону, али и особе које нису прелажале ковид, али јесте неко од чланова њихове породице, каже Дивна Славнић, психолог Центра за ментално здравље, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Дивна Славнић - Фото: РТРС
Дивна СлавнићФото: РТРС

- Све оно што можемо, а избори су бројни, у смислу да особа може да се креће уз одређене мјере, и да ради оно што жели. Да прича о својим страховима, шта је тишти, мучи, јер најгори је облик затварање у себе. Веома важно је да свака особа ради оно што воли, што је умирује, а услучају било кавих сметњи да се јави за услугу центрима за ментално здравље. Добро је осјећати се и тужно, и весело, али причати о томе. Најважније да је особа активна у ономе што воли да ради. Паника није добар савезник - појашњава Славнић.

Он је истакла и која старосна структура најчешће се јавља у центре за ментално здравље.

- Најчешће нам се обраћају пацијенти млађег животног узраста. То су особе које су прележале вирус, али су наставили да се плаше за своје здрављеи по њиховом мишљењу отежан им је пут да се врате на своје старе животне активности, да их назовемо тако, односно на оно што је било прије епидемије - истакла је Славнић.

Психолог Центра за ментално здравље објашњава да не треба се стидјети таквог стања.

- Најважнији је тај први сусрет, да се дође у установу да се затражи помоћ, а све после је лакше. Нормало је осјећати нелагоду, не треба се стидјети. Али све оно што можемо, и како реаговати, на то утиче много фактора. Генетска предиспозиција, васпитни стилови, околински контакти, све оно што чини једну особу. Ако фокусирамо пажњу само на вирус корону, већа је вјероватноћа да ћемо бити подложнији свему томе - истакла је Дивна Славнић.