latinica  ћирилица
24/02/2021 |  12:15 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Петричевић: Активно радимо на стварању бољег пословног амбијента

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске активно је на стварању амбијента бољег пословања малих и средњих предузећа и у том правцу су у припреми стратегија развоја малих и средњих предузећа до 2027. године и закон о друштвеном предузетништву, изјавио је ресорни министар Вјекослав Петричевић
Вјекослав Петричевић на скупу  у Теслићу - Фото: СРНА
Вјекослав Петричевић на скупу у ТеслићуФото: СРНА

- Министарство у свом програму ради на изради стратегије развоја малих и средњих предузећа за период 2021-2027. година која ће се убрзо наћи на сједници Владе, као и закона о друштвеном предузетништву, који је у завршној фази, и који ће утицати на стварање бољег амбијента пословања - рекао је новинарима Петричевић, који је присуствовао стручном скупу "Како до бољих инструмената подршке бизнисима" у Теслићу.

Петричевић је као циљ стратегије најавио подршку развоју малих и средњих предузећа у заједничкој комуникацији са привредницима, и у том правцу указао и на значај Закона о слободним зонама, који је недавно усвојен у Народној скупштини Републике Српске, с циљем привлачења домаћих и страних инвеститора.

- Циљ је да се подигне ниво пословне активности и стекну услови за отварање радних мјеста, квалитетнијег усавршавња наших радника у оквиру таквих организација. Обично су то компаније са великим бројем запослених - рекао је Петричевић.

Он је подсјетио да је ресорно министарство прошле године исплатило око 8.000.000 КМ подстицајних средстава свим привредним субјектима који су извршили повећање плате својим радницима, и навео да је исти износ на располагању и за текућу годину.

Према његовим ријечима, организовање стручних скупова овог типа побољшавају општу слику за развој привредног амбијента.

Министар развоја, предузетништва и обрта Федерације БиХ Амир Зукић оцијенио је корисним данашњи скуп и могућност да два ентитетска министарства, заједно са невладиним сектором, разговарају о бољем привредном амбијенту малих и средњих предузећа када је ријеч о регулаторном оквиру и система подстицаја, те покушају њихових стандардизација на ентитетском нивоу.

Он је навео да федерално министарство у том правцу ради на изради три законска пројекта, од којих су два у парламентарној процедури, а трећи у припреми.

- Ријеч је о закону о предузетничкој инфраструктури и закону о подстицају развоја мале привреде који смо ускладили са стандардима ЕУ. У припреми је закон о обрту и сродним дјелатностима - рекао је Зукић, који очекује да се њиховом примјеном смањи постојећи број административних баријера.

Стручни скуп "Како до бољих инструмената подршке бизнисима" организује Удружење за подузетништво и посао "Линк", чији је предсједник Томислав Мајић указао на потребу унапређења законодавних оквира и пословних зона и инкубатора, као и других инструмената помоћи развоју предузетништа.

Он је оцијенио да законодавни оквир треба правити према потребама домаћих малих и средњих предузећа, као и великим компанијама, и навео да су домаћи привредници тренутно преоптерећени разним парафискалним накнадама.

- У БиХ је тренутно преоптерећен рад и треба растеретити непосредан рад јер доприноси у Федерацији износе око 73 одсто, а у Републици Српској око 62 одсто. Сматрамо да то треба скинути на око 40 одсто основног дохотка како би се могла повећати плата непосредним извршиоцима, односно повећати потрошња, што би направило замајац за покретање економије - рекао је Мајић.

Скуп се одржава у оквиру пројекта "Убрзање социо-економских реформи већим укључивањем у процес ЕУ интеграција", који финансира Амбасада Холандије у оквиру програма МАТРА.