latinica  ћирилица
24/02/2021 |  12:18 | Аутор: СРНА

Премијера представе "Дјевојчица и дрво" у Дјечијем позоришту

Представа Селме Париси "Дјевојчица и дрво" у режији Зијаха Соколовића сутра ће бити премијерно одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba) -
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba)

Парисијева је појаснила да је ријеч о модерној бајци у којој најстарије дрво на свијету спаси дјевојчица.

- Тему која произилази из стварности обрадили смо као бајку. Мислим да су такве ствари данас изузетно битне и да ће представу видјети што већи број дјеце - рекла је Парисијева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Соколовић је истакао значај представа као што је "Дјевојчица и дрво", у којима се дјеца информишу и едукују о друштвеним проблемима са којима се сусрећу у животу.

- У позоришту за дјецу увијек размишљамо да им прикажемо бајке како се она не би шокирала од стварности. Тако да је ово бајка о томе да ли дјевојчица може да спаси дрво. Наравно да не може када говоримо о реалности у којој живимо и у којој се шуме сијеку без осјећаја - рекао је Соколовић.

Он је навео да у представи дјевојчица, као представник свијета, може да спаси дрво, односно човјечанство.

- Наша представа има оптимизам и жељу да дјеца, али и њихови родитељи, схвате да могу да промијене свијет и спасу дрво које нам даје душу и тијело - рекао је Соколовић.

Глумица Ђурђа Бабић, која глуми дјевојчицу у представи, појаснила је да се представа бави савременим, ужурбаним свијетом из којег долази дјевојчица, а када се затекне у природи схвата да природа дише, да живи и да је она дио те природе.

Она је додала да људи често заборављају и занемарују чињеницу да су саставни дио природе, те уништавајући је неодговорним понашањем одузимају будућност дјеци.

- Живимо у брзом свијету, сведени смо на број, те изгарамо у жељи да имамо све одмах и сада. Немамо времена да се бавимо правим стварима као што је душа, односно суштина живота - истакла је Бабићева.

Представа ће бити одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске са почетком у 18.00 часова.