latinica  ћирилица
24/02/2021 |  13:26 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Из Бихаћа измјештено 168 миграната у прихватни центар "Липа"

Служба за послове са странцима БиХ измјестила је 168 миграната из напуштених објеката у Бихаћу и аутобусима их транспортовала у привремени прихватни центар "Липа".
Мигранти (Фото: Служба за послове са странцима) -
Мигранти (Фото: Служба за послове са странцима)

Мигранти су измјештени из напуштених објеката бивше бихаћке фабрике "Крајина-метал" и некадашњег Дома пензионера, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Унско-санског кантона, саопштено је из Службе за послове са странцима.

Мигранте је по доласку у центар "Липа" прегледао љекарски тим и код 20 је утврђено постојање паразита који изазива шугу, тако да су одмах медицински третирани.

Након медицинских прегледа услиједила је биометријска провјера лица и покренут процес њихове регистације и издавања ИД картица, те подјела прехрамбених и непрехрамбених производа.

За поступак измијештања ангажовано је више полицијских службеника, додатног особља Службе за послове са странцима, који су Инспекторима Службе пружили асистенцију у спровођењу релокације миграната.

Били су ангажовани и медицински тимови хуманитарних организација "СОС" из Бихаћа и кантоналног Црвеног крста, који су мигрантима обезбиједили медицинске прегледе на лицу мјеста.

- Наведене оперативне активности резултат су закључака са претходно одржаних састанака са министром безбједности у Савјету министара, представника Службе и представника МУП-а Унско-санског кантона. Ове активности биће настављене и у наредном периоду - наводи се у саопштењу.