latinica  ћирилица
24/02/2021 |  13:47 ⇒ 13:49 | Аутор: СРНА

БиХ нема централно складиште, радиоактивни отпад на 19 локација

БиХ ни седам година од усвајања Закона о радијационој и нуклеарној безбједности нема централно складиште за радиоактивни отпад, речено је данас на сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.
Радиоактивни отпад - Фото: РТРС
Радиоактивни отпадФото: РТРС

Директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Маринко Зељко у обраћању на сједници Комисије, на којој је разматран извјештај о ревизији ефекта о теми "Активности институција БиХ на осигуравању радијационе и нуклеарне безбједности", рекао је да у БиХ постоји 19 привремених складишта за радиоактивни отпад.

Он је истакао да то представља својеврстан ризик за безбједност и да би било далеко лакше на једном мјесту чувати тај отпад.

- Путем институција покушавамо наћи рјешење за наше централно складиште - рекао је Зељко, који као могуће рјешење види да се за те намјене додијели једна од неперспективних војних локација.

Он је истакао да је Република Српска успоставила контакт са Институтом у Винчи, у Србији, у вези са прихватањем ове врсте отпада, те да проблем остаје Федерација БиХ.

Зељко је навео да су оштре оцјене из извјештаја који је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ у вези са одлагалиштем нуклеарног отпада које Хрватска планира да гради на граници са БиХ, а које се тичу Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност, наводећи да Агенција од 2015. године предузима активности из својих надлежности.

Члан Комисије Мирјана Лепић Маринковић истакла је да је ријеч о теми која се тиче свих у БиХ и замјерила што Агенција за седам година није предложила ниједну локацију за централно складиште.

Комисија је усвојила извјештај о извршеној ревизији и предложила Представничком дому усвајање закључка којим би од Савјета министара и Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност било затражено да да у року од шест мјесеци обавијесте овај дом о планираним и предузетим активностима на реализацији препорука из извјештаја.

Комисија је данас разматрала и извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ о извршеној ревизији о теми "Претпоставке за ефикасно управљање интервенцијама у случају инцидентног загађења мора".

Главни ревизор Хрвоје Твртковић упознао је чланове Комисије да је ријеч о пројекту међународне ревизије у којем су учествовале и Хрватска, Италија, Албанија, Словенија и Црна Гора, оцијенивши да је извјештај користан како би се сагледало гдје је БиХ у вези са овом проблематиком.

Уз овај извјештај Комисија је усвојила и предложила Дому да усвоји закључак којим се од министарстава спољне трговине и економских односа, комуникација и транспорта, те безбједности у Савјету министара тражи да у року од шест мјесеци обавијесте Представнички дом о планираним и предузетим активностима на реализацији препорука из извјештаја.

Комисија је подржала и у даљу парламентарну процедуру упутила посланичку иницијативу Влатка Главаша да се надлежном министарству и Савјету министара предложи да адекватно валоризују пласман кошаркашица БиХ на Евробаскет након 22 године.

Данас су на знање примљени извјештај Министарства финансија и трезора у Савјету министара о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јануар - јуни 2020. године, те информације о расподјели и кориштењу средстава текуће буџетске резерве за период јануар - јуни и јануар - септембар 2020. године.