latinica  ћирилица
24/02/2021 |  17:02 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Гудељевић: БиХ испунила све захтјеве Ковакса

Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић рекла је данас, након медијских написа да БиХ до априла неће добити вакцине путем Ковакса, да је БиХ испунила све обавезе у складу са захтјевима тог механизма, односно да је наручила, платила и обезбиједила све услове за прихват вакцине.
Анкица Гудељевић - Фото: СРНА
Анкица ГудељевићФото: СРНА

- Сви до сада постављени услови су испуњени, а пред БиХ се постављају нови захтјеви произвођача вакцина што нас наводи на помисао да је ријеч о куповини времена усљед недовољне производње на глобалном нивоу - изјавила је Гудељевићева.

У траженом року извршена је уплата комплетног износа за наручених 1.232.000 доза, а за потребе поштовања процедуре ултра-хладног ланца у овом тренутку БиХ располаже фрижидерима за прихват више од 1,1 милион доза Фајзерове вакцине, саопштено је из ресорног министарства.

Сви фрижидери су калибрирани и мапирани од стране акредитованих лабораторија и спремни су за долазак вакцина, наведено је у саопштењу.

- За потребе увоза идентификовали смо релевантне институције, донијели одлуку о координацији процедура интервентног увоза лијекова намијењених лијечењу или спречавању заразне болести изазване вирусом корона, коју спроводи Министарство цивилних послова - навела је Гудељевићева.

Гудељевићева је истакла да је спремност БиХ за прихват Фајзер вакцине потврђена од Ковакса, Уницефа и задњим извјештајем Свјетске здравствене организације /СЗО/ Регионалне канцеларије за Европу, у којем је недвосмислено наведено да је БиХ спремна за прихват купљене и плаћене количине Фајзерове вакцине.

Према њеним ријечима, увезане су све релевантне институције за прихват, Савјет министара, Министарство цивилних послова, надлежна институције ентитета и Брчко дистрикта, заводи и институти, Агенција за лијекове и медицинска средстава БиХ, Управа за индиректно опорезивање, Међународни аеродром у Сарајеву, као тачка уласка у БиХ.

Она је позвала Ковакс, СЗО, Уницеф и произвођаче вакцине да дођу у БиХ и лично се поново увјере у спремност за прихват било које вакцине, умјесто што се изнова постављају додатни услови који само пролонгирају испоруку.