latinica  ћирилица
24/02/2021 |  18:31 ⇒ 23:40 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Испуњени услови за прихват вакцина, али добављач калкулише (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас да БиХ испуњава услове за прихват вакцина против вируса корона, да за то има писани доказ, али да добављач "купује вријеме" да их другима прода по другим цијенама.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

Тегелтија је, поводом писања појединих медија да БиХ не испуњава услове за прихват вакцина против вируса корона, рекао да то није тачно и да БиХ данас може примити милион доза Фајзерових вакцина, које имају најкомпликованије услове за прихват.

- Мој став је да Фајзер жели да купи вријеме, да те вакцине жели да прода другима по сасвим другим цијенама од оних које смо ми платили - додао је Тегелтија.

Тегелтија је прецизирао да је БиХ платила 1.230.000 доза вакцина и да очекује да они који су се обавезали треба да поштују те уговоре.

- Треба да поштују уговоре, а не да купују вријеме, постављају услове које никада нису постављали и не желимо да нам то раде. Њихова је обавеза да нам вакцине доставе на Аеродром у Сарајеву, а све остало су обавезе БиХ и ми смо за све то спремни - истакао је Тегелтија.

Он је рекао да је отежавајућа околност за БиХ у цијелом том процесу то што је уговором који је потписан у септембру прошле године дефинисано да се за испоруке тих вакцина као крајњи рок наводи крај првог квартала ове године.

- У тренутку када смо потписивали уговоре сви су говорили да ће се вакцине појавити у првом кварталу. Неким добрим акцијама здравственог сектора вакцине су се појавиле раније и чини ми се да је овдје на сцени покушај куповине времена - додао је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да је то неприхватљиво и да немају право на уцјене.

- Ми смо уплатили 1.230.000 вакцина, а они су обећали 27.000 вакцина и сада поново купују вријеме. Крајње је вријеме да престанемо бити фини према њима и њихова је обавеза да нам испоруче оно што смо им давно платили и створили све предуслове да прихватимо те вакцине - рекао је Тегелтија.

Он је оцијенио да нису потребне никакве измјене закона да би БиХ набавила вакцине, те указао на то да је Република Српска већ увезла прве количине вакцине и да очекује сљедеће набавке вакцине.

Тегелтија је напоменуо да није спорно то што се Министарство цивилних послова у име БиХ појављује у тим преговорима, да је било и у преговорима и са Русијом и са Кином, а да цијели процес, односно техничко плаћање и вакцинисање преузимају ентитети.