latinica  ћирилица
24/02/2021 |  18:33 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Почело суђење у афери "Респиратори" (ВИДЕО)

Читањем оптужнице и уводним ријечима Тужилаштва и одбране почело је суђење у афери "Респиратори", предсједнику Владе ФБиХ Фадилу Новалићу, бившем директору Федералне управе цивилне заштите Фахрудину Солаку, власнику компаније Сребрена малина Фикрету Хоџићу и министарки финансија Федерације Јелки Милићевић.

Наводе Тужилаштва о удруживању ради прибављања имовинске користи, прекорачењу овлашћења, прању новца и другим кривичним дјелима, одбрана оптужених негира, тврдећи да је ријеч о политички мотивисаном процесу.

Тужилаштво намјерава да докаже да је првооптужени Новалић имао власт над набавком наведених респиратора, те да је ријеч о организованој групи која је заједнички дјеловала и сваки корак усаглашавала.

- Новалић је, свјестан капацитета и овлаштења премијера, до 25. марта осмислио план с циљем прибављања противправне имовинске користи - навео је тужилац Мирза Хукељић.

Најављујући да ће током поступка свједочења наводи свједока бити поткријепљени и материјалним доказима, Хукељић тврди да су намјере оптужених видљиве из њихове телефонске преписке, као и да је одабир понуђача базиран на једној СМС поруци. Од одбране оптужених чуло се да су ти докази незаконито прибављени и да ће доказати неоснованост поступка који има за циљ смјену премијера ФБиХ. Кажу да је радио у оквиру дужности, због околности глобалне пандемије.

- Да се докази тужиоца објективно интерпретирају, дали би сасвим другачији резултат. Ми смо сами провели врло темељне истраге, саслушали своје свједоке и провели бројна вјештачења - каже Васвија Видовић, бранилац Фадила Новалића.

Мирна Авдибеговић, бранилац Фикрета Хоџића, тврди да је, након увида у спис и доказе које, како каже, Тужилаштво није ставило у оптужницу, пронађено много ослобађајућег материјала који оправдава цијену респиратора од 42.000 долара.

Одбрана тврди да Тужилаштво не располаже доказима да се ради о јефтинијим респираторима, те да је јуче отклоњена и сумња у њихов квалитет, јер су верификовани и пуштени у рад. На наредном рочишту - 5. марта- Тужилаштво ће поново затражити мјере забране, што је за одбрану још један преседан у судској пракси пред Судом БиХ.