latinica  ћирилица
24/02/2021 |  19:02 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Програм реформи не прејудицира рјешење за НАТО интеграције

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић истакла је да Програм реформи који је потписало Предсједништво БиХ подразумијева сарадњу са НАТО на конкретним мјерама које су њиме утврђене.
Душанка Мајкић (Фото: D.S/klix.ba) -
Душанка Мајкић (Фото: D.S/klix.ba)

Мајкићева је додаје да су се раније ствари закомпликовале у вези са некадашњом Комисијом за НАТО интеграције.

- Очито да је постигнут консензус. То више није Комисија за НАТО интеграције јер Програм реформи подразумијева да се не прејудицира рјешење везано за НАТО интеграције. То је сад Комисија за сарадњу са НАТО - изјавила је Мајкићева у Сарајеву.

Она је изразила наду да ће убрзо сви да делегирају своје представнике у ту Комисију и да ће моћи радити по оном што је написано у Програму реформи.

- Још је важније, у међувремену НАТО је донио документ под називом "НАТО 2030" који подразумијева да БиХ не само да није члан, него није ни партнер. Дакле, то нас охрабрује да Програм реформи је циљ према којем идемо и за који очито имамо консензус да га реализујемо - истакла је Мајкићева.

На данашњој сједници Савјета министара донесена је одлука да се назив Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ промијени у Комисија за сарадњу БиХ са НАТО.

На сједници су усвојени амандмани предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије у вези назива ове комисије.

Први се односи на назив комисије, док у амандману два се наводи да ријечи "као и у вези са пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза" треба да стоје ријечи "као и реализације обавеза из документа Програм реформи БиХ".