latinica  ћирилица
24/02/2021 |  19:18 ⇒ 25/02/2021 | 08:04 | Аутор: РТРС

РТРС у Херцег Новом са тројкама које су глумиле Буду у "Дари из Јасеновца" (ВИДЕО)

Осим што је филм "Дара из Јасеновца" изазвао бројне коментаре у јавности, што први пут филмски говори о страдању српског народа кроз личност и породицу, биће упамћен и по најмлађој улози - малог Буде. Тај лик, зависно од сцене, глумиле су тројке из Херцег Новог. Сада већ трогодишњаке, екипа РТРС-а, посјетила их је у њиховом граду.
Породица Шарановић (Уступљена фотографија) -
Породица Шарановић (Уступљена фотографија)

Лука, Симон и Јаков Шарановић данас на новљанском шкверу, у безбрижној дјечијој игри, а прије нешто више од једне године завршили су снимање филма "Дара из Јасеновца", након што их је кастинг-агенција одабрала да изнесу улогу најмлађег Дариног брата - Буде. Мајка Марија каже да је тромјесечни боравак у Сомбору и Белој Цркви, умјесто шестомјесеног, био веома напоран.

- Са мог становишта и становишта филмске екипе, они су фасцинантни. Лука је сарађивао, био је фасцинантан, глумио је дијете, а он уствари и јесте дијете. Поносна сам и драго ми је у сваком случају - каже Марија.

Марија каже да је имала помоћ и разумијевање цијеле филмске и глумачке екипе, који су се прилагођавали дјеци. На сету, око чувања дјечака, највише јој је помагала мајка, а пред крај снимања и муж, поморац.

- Драго ми је што смо били дио пројекта и што је филм оставио такав утисак. Иако сам чула подијељене коментаре, мислим да је /Предраг Антонијевић/ Гага ставио акценат на емотивност и добро је што је један такав филм снимљен - каже Марија.

У подизању малих новљаских филмских звијезда, пуних енергије, помаже пријатељица Милица. Пресрећна је, каже, што је дио породице.

Шарановићи су остали у контакту са многима са снимања филма. Марија посебно истиче људски однос глумаца из Козарске Дубице и Бањалуке, од којих је сазнала дио историје страдања Срба тога краја. Доћи ће вријеме када ће својим дјечацима моћи да објасни њихову улогу у филму. За сада не размишља о новом ангажману.