latinica  ћирилица
24/02/2021 |  19:45 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Захваљујући Србији у Дрвару ријешени бројни проблеми (ВИДЕО)

Захваљујући донацијама Србије у Дрвару су ријешени бројни дугогодишњи инфраструктурни проблеми.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

Реконструисана је Служба хитне помоћи, асфалтирани су локални путеви. У овој општини најављују реконструкцију водоводне мреже и реализацију неколико инфраструктурних пројеката у мјесним заједницама. За све то, Влада Србије је у два наврата издвојила 1,44 милиона евра.

У Дрвару је запослено стотину радника, захваљујући отварању погона текстилне индустрије.

Дрварчанка Весна Родић била је незапослена све док није добила прилику у погону текстилне индустрије Јумко. Због тога, кажу мјештани Дрвара, Јумко има велики значај, јер су бројне породице добиле прилику за бољи живот.

- Наравно да је Јумко добро дошао, ту сам почела да радим. То ми је главни извор прихода, муж ми је незапослен, живимо од тога, мада се додатно бавимо производњом неких домаћих производа - каже Родићева.

Дрварчани кажу да од повратка на своја огњишта до данас власти Кантона 10 и Федерације никада нису имале слуха за Дрвар и општине овог кантона са већинским српским становништвом. Без Српске и Србије, кажу, овај град не би опстао.

Захваљујући Влади Србије и првој донацији од милион евра ријешени су дугогодишњи инфраструктурни проблеми. Олакшан је тежак период пандемије привредницима и пољопривредницима.

- Мислим да смо једна од ријетких општина која је то урадила управо захваљујући средствима Србије, а то не бисмо могли урадити да није било ове помоћи. У току је реализација одређених инфраструктурних пројеката - рекла је начелница општине Душица Рунић.

С обзиром на то да су болнице у Федерацији БиХ и Републици Српској од Дрвара удаљене преко стотину километара, другом донацијом Владе Србије од 440.000 евра, унапријеђен је примарни ниво здравствене заштите у Дому здравља.

- У потпуности је реконструисана служба Хитне помоћи, набављена је комплетна опрема, урађена је дигитализација РТГ апарата и на овај начин смо у тешком времену пандемије успјели да унаприједимо примарну здравствену заштиту - навела је Рунићева.

У Дрвару кажу да су, поред материјалне помоћи Српске и Србије, посјете српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александара Вучића, вјетар у леђа овдашњем народу и морална подршка да вјековна огњишта виша никада не напуштају.