latinica  ћирилица
25/02/2021 |  07:24 ⇒ 08:42 | Аутор: СРНА

Данас пресуда Јасмину Кесеровићу

Суд БиХ за данас је најавио изрицање првостепене пресуде Јасмину Кесеровићу, оптуженом за придруживање терористичкој организацији "Исламска држава" и јавно подстицање на терористичке активности.
Јасмин Кесеровић - Фото: Screenshot/YouTube
Јасмин КесеровићФото: Screenshot/YouTube

Кесеровић је оптужен да је напустио БиХ и отишао у Сирију гдје је са другим лицима из БиХ учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни терористичке "Исламске државе" у градовима Мимбиџ, Кобани, Рака и Ал-Баб у јединици "Бејт командос" која је касније преименована у "Ел-Акса" против легитимних војних снага државе Сирије.

У оптужници се наводи да је Кесеровић путем средстава јавног информисања, одјевен у војну униформу и наоружан аутоматском пушком, упутио поруку јавности којом је директно подстицао на извршење тероризма нападима на становништво и убијањем.

У завршним ријечима у Суду БиХ 18. фебруара и Тужилаштво БиХ и одбрана оптуженог затражили су осуђујућу пресуду.

Тужилаштво је оцијенило доказаним обје тачке оптужнице за тероризам - придруживање страним паравојним формацијама и јавно подстицање на терористичке активности.

Тужилац Ћазим Хасанспахић истакао је да се овај случај разликује од других поступака вођених пред Судом БиХ у вези са одласком на страна ратишта.

Он је рекао да Кесеровићу није било довољно да се прикључи терористичкој организацији "Исламска држава", него је један од двојице држављана БиХ који су упућивали пријетње.

Тужилац је навео да је у питању погубна порука која заслужује строгу казну. "Ван разумне сумње можете закључити да се борио на страни терористичке организације", рекао је Хасанспахић и додао да је оптужени провео седам година у Сирији.

Бранилац Сенад Дуповац рекао је да ће, неуобичајено за одбрану, тражити казну за оптуженог.

Одбрана је предложила да Кесеровић буде осуђен на казну од 2,5 до 3,5 године затвора за прву тачку, оцијенивши да наводи да је оптужени јавно позивао на убијања нису доказани.

Дуповац сматра да Кесеровић треба да буде осуђен на казну која је у распону оних на које су већ осуђена четворица од седморице држављана БиХ изручених у децембру 2019. године.

Изрицање пресуде заказано је за 9.00 часова.