latinica  ћирилица
25/02/2021 |  08:29 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

"Београд мора да се одупре притисцима за Космет и Српску"

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да Србија мора да се брани и одупре притисцима са Запада када је ријеч о Косову и Метохији и Републици Српској, па макар и сама, али да сматра да је интерес Русије и Кине да стану уз Београд.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

- Напросто, то није туђ интерес већ наш, и ми на њему морамо да инсистирамо били подржани од Русије и Кине или не. А, вјерујем да ће и те силе, ипак, имати интерес да стану уз Србију, јер, бранећи себе, ми ипак бранимо међународни поредак који те земље покушавају да изграде, а то је полицентрични свијет - рекао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, када би Кина и Русија пустиле да Србија буде изложена превеликом западном притиску или не би стале на њену страну у довољној мјери, не само реторички него и практично, то би био удар и на њихов престиж и порука да нису озбиљне у намјери да граде полицентрични свијет.

- Мислим да то више није питање времена, него тога да морамо да се одупиремо притисцима. Република Српска је за нас битна колико и сама Србија, а нема те власти у Београду која би смијела да прихвати оно што траже од нас по питању Косова - рекао је Анђелковић за "Спутњик".

Он мисли да ће предсједник Србије Александар Вучић јасно рећи специјалном изасланику за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчака, који би требало да посјети Београд сљедеће недјеље, да Србија није спремна да прихвати нарушавање дејтонског поретка нити да прихвати лажну независност Косова.

Анђелковић је рекао да Србију очекују притисци већи него за вријеме бившег америчког предсједника Доналда Трампа, јер он није био на линији америчке политике из периода прије његовог доласка на власт, док су Нијемци увијек остајали досљедни старој, евроатлантској политици која подразумијева централизацију БиХ и покушај наметања независности Косова Србији, а сада ће имати и подршку администрације новог предсједника САД Џозефа Бајдена.

Он је оцијенио да Нијемци, за разлику од Американаца, немају довољно механизама да врше притисак на Србију по питању Косова и централизаије БиХ, па долазак нове Бајденове администрације вјероватно значи да ће САД синхронизовано радити са Њемачком и подржати је у тим намјерама.

Анђелковић сматра да је прошло вријеме када су Србији са Запада могли војно да пријете и да уводе неке формалне санкције, јер се свијет ипак измијенио, а Русија и Кина су данас много моћније и парирају Америци на многим пољима, од економије до геополитике.

- Тако да је простор за притиске мањи, али ипак не треба искључити могућност да нам обуставе одређене инвестиције или повуку неке компаније које већ раде код нас. Значи, могу да изврше ту неку врсту економске субверзије која би могла озбиљно да се одрази на наш економски развој - рекао је Анђелковић.

Он сматра да Запад има полуге моћи да нанесе штету Србији, али да оне ипак нису као што су некад биле.

- Сада је на нама да мудро водимо политику, да пробамо да то избјегнемо, а да не дамо уступке које траже - оцијенио је Анђелковић.

Поводом односа Београда и Приштине, Анђелковић је рекао да је Приштина ишчекивала притисак са Запада који би требало да "сломи" Србију и да Београд прихвати те њихове максималистичке захтјеве.

- Сада када је дошао Аљбин Курти /на власт/ који је и реторички агресивнији од других, и када је у Америци дошао Бајден, не треба очекивати никакву кооперативност Приштине. Имаћемо ту потпуно напете односе у наредном периоду - сматра Анђелковић.