latinica  ћирилица
25/02/2021 |  08:42 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Аћимовић: Особе са акутним обољењима да сачекају са вакцинацијом

Епидемиолог Јела Аћимовић изјавила је Срни да је контраиндикација за примање свих вакцина акутна фаза болести, те да особе које имају нека акутна обољења треба да сачекају са вакцинацијом док им се здравствено стање не стабилизује.
Јела Аћимовић - Фото: РТРС
Јела АћимовићФото: РТРС

Аћимовићева је напоменула да већина имунокомпромитованих пацијената може и треба да се вакцинише против ковида 19, али с обзиром на то да користе терапију која може да смањи ефекат вакцинације, морају се прво савјетовати са својим љекаром.

- Особе које имају неке хроничне болести или стања због којих не знају да ли смију да приме вакцину треба да консултују свог надлежног љекара - рекла је Аћимовићева.

Такође, додала је она, особе које имају алергију на неки од састојака вакцине или су имали алергијску реакцију на прву дозу вакцине не могу бити вакцинисани.

Аћимовићева је напоменула да за тренутно доступне вакцине нису обављена тестирања на трудницама и дојиљама, те да доступни подаци о примјени вакцина против ковида 19 код трудница и дојиља нису довољни да би се на основу њих донијела јасна препорука о ризицима повезаним са вакцинацијом у трудноћи.

- Тренутно се не препоручује вакцинација током трудноће, осим ако корист од вакцинације /на примјер здравствени радници с високим ризиком од изложености и труднице са хроничним болестима/ не премашује потенцијални ризик од вакцинације - појаснила је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, неке земље су, ипак, на основу података из студија током којих испитанице које су остале трудне нису имале посљедица по трудноћу нити плод, а на основу процијењеног високог ризика од ковида 19 код трудница, препоручиле њихову вакцинацију.

- Када је ријеч о дојиљама, за 'мРНА' вакцине, с обзиром да 'мРНА' не улази у једро ћелије и брзо се разграђује, биолошки и клинички није вјероватно да ће представљати ризик за дијете, те жени која доји и која је дио групе која се препоручује за вакцинацију треба понудити да се вакцинише - рекла је Аћимовићева и напоменула да Свјетска здравствена организација не препоручује прекид дојења након вакцинације.

Она је напоменула и да у упутству произвођача вакцина "спутњик ве" тренутно стоји да се вакцина не даје трудницама и дојиљама.

Када је ријеч о алергијским реакцијама након вакцинације, она каже да је за сада познато да је вакцина произвођача "Фајзер" код мањег броја особа изазивала јаче алергијске реакције, те да се углавном радило о особама које су раније имале тешке алергијске реакције.

- Због тога особе које имају историју тешких алергијских реакција морају да се консултују с љекаром прије примања ове вакцине. Алергије на храну, полен, пеницилин и слично нису контраиндикација за ову вакцину - рекла је Аћимовићева.

Она је додала да се код свих вакцина против вируса корона могу јавити локалне реакције, бол, црвенило, повишена температура, бол у мишићима, што се иначе јавља послије вакцинације и што показује да је организам реаговао и да се развија имуни одговор.

- Поједини произвођачи вакцина против вируса корона не препоручују конзумирање алкохола прије и послије вакцинације, јер може да утиче на сам имуни одговор организма, то јест може да га ослаби и може да појача интензитет нуспојава након вакцинације - рекла је Аћимовићева.