latinica  ћирилица
25/02/2021 |  09:55 ⇒ 09:55 | Аутор: СРНА

Од донираних 100 милиона куна 40 одсто за обнову и стамбено збрињавање

Хрватски грађани су за земљотресом порушену Банију донирали више од 100 милиона куна /25,8 милиона КМ/, а према плану за расподјелу тог новца 40 одсто би ишло за обнову и стамбено збрињавање, пише "Јутарњи лист".
Петриња након земљотреса - Фото: Тwitter
Петриња након земљотресаФото: Тwitter

Министарство финансија припремило је за Владу документ којим се планира расподјела донираног новца.

Према том приједлогу, око 40 милиона куна /10,33 милиона КМ/ ишло би Централној државној канцеларији за обнову и стамбено збрињавање, и то за уклањање породичних кућа уништених у земљотресу и градњу замјенских.

До 20 одсто донираног новца, односно 20 милиона куна /5,16 милиона КМ/ усмерено је ка Министарству унутрашњих послова за покриће трошкова физичких и правних лица која су мобилизована налогом цивилне заштите.

Дио донираног новца до 10 милиона куна /2,58 милиона КМ/, односно до 10 одсто, требало би уплатити и Министарству привреде, Директорату за робне залихе за покриће трошкова набавке робе у складу с одлукама Штаба цивилне заштите.

Према писању "Јутарњег листа", управо су робне залихе биле највише критиковане након земљотреса на Банији због кашњења са испоруком помоћи, јер су контејнери и шатори прије стизали и из најудаљенијих мјеста у Европи, него из робних резерв