latinica  ћирилица
25/02/2021 |  10:15 | Аутор: СРНА

Косановић: Усташе убиле 91 припадника Теслине фамилије

Усташе у Независној Државни Хрватској су 1941. године убиле чак 91 припадника фамилије највећег свјетског научника Николе Тесле, рекао је један од посљедњих потомака породице Тесла, Лазар Косановић.
Никола Тесла (архив) -
Никола Тесла (архив)

Косановић је рекао да је доста чланова фамилије Тесла током Другог свјетског рата скончало у усташком логору Јасеновац.

- Укратко, 91 потомак је страдао од руке усташа. Усташе су упале у Смиљане 2. августа 1941. године, запалиле цркву у којој је службовао Теслин отац, па чак и кућу Николе Тесле - испричао је Косановић за ТВ "Хепи".

Он је додао да су неки од чланова породице Тесла одведени у логор Јасеновац, а да је "оно мало чланова породице Тесла што је остало, нестало у новом геноциду од 1991. до 1995. године".

- Тако у Смиљану данас не да нема ниједног Тесле, него нема ни једног Србина - рекао је Косановић, чија родбинска веза са Николом Теслом потиче преко најмлађе Теслине сестре Марице која се удала у Плашком и преузела мужевљево презиме Косановић.

Косановић је навео да су Теслина кућа и црква спаљене током Другог свјетског рата, а исто се поновило и у рату 1991. године у Хрватској.

- Хрвати му јесу обновили кућу у једном тренутку, али су је поново запалили у последњем рату, као и све његове споменике. Немају право да га својатају - рекао је Косановић.

Он је напоменуо да је Никола Тесла рођен у Аустријској царевини, а одрастао у Аустроугарској, и да никада није изјавио да је Хрват.