latinica  ћирилица
25/02/2021 |  10:45 | Аутор: СРНА

Табла са именом Диане Будисављевић постављена на вртић у Инзбруку

Градске власти Инзбрука су на градски вртић у насељу Рајхенау поставиле таблу са именом Диане Будисављевић, која је из система усташких логора смрти Јасеновац спасила десетине хиљада српске дјеце, а рођена је и одрасла у породици Обексер у центру Инзбрука, јавио је црквени Радио "Слово љубве".
Диана Будисављевић - Фото: Screenshot/YouTube
Диана БудисављевићФото: Screenshot/YouTube

О томе су овај радио извијестили чланови Српске православне омладине Инзбрука /СПОЈИ/, који су навели да је привремена табла постављена 23. фебруара, док не буде готова права спомен-плоча.

Вртић који је понио име Диане Будисављевић до сада је био именован по нацистичком љекару Бургхарду Брајтнеру.

Организација СПОЈИ поздравила је одлуку градских власти из новембра прошле године да преименује овај вртић, док истовремено истиче да је улици, у којој се налази овај вртић, остављен назив Брајтнера, али уз натписе који указују на његову нацистичку прошлост и дјела против човјечности.

Ова организација у саопштењу је поздравила и правилно исписано име и презиме аустријске хуманитарке Диане Будисављевић, са цртицом изнад слова "ћ".

Радио "Слово љубве" подсјећа на борбу Српске православне омладине Инзбрука да се на родној кући Диане Будисављевић у овом граду постави спомен-плоча, која ће свима који посјете овај град јасно предочити у чему се састојао подвиг ове жене.