latinica  ћирилица
25/02/2021 |  12:47 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Пале: Подршка воћарима да пласирају производе

На Палама је данас одржан састанак учесника у пројекту "Опремањем и едукацијом до стварања ланца вриједности – подршка пољопривредним произвођачима општине Пале", на коме је исказана подршка воћарима кроз набавку и монтирање хладњаче и донацију садног материјала.
Пале: Бошко Југовић - Фото: СРНА
Пале: Бошко ЈуговићФото: СРНА

Предсједник Пољопривредног Удружења "Подмладак" са Пала Славен Вучићевић рекао је да пројекат обухвата набавку и монтирање хладњаче запремине десет тона која ће одржавати воће и у свјежем и у залеђеном стању.

- Овај пројекат обухвата и бесповратну донацију садног материјала, као и пољопривредну механизацију. Наше Удружење броји 43 члана и ова помоћ заиста много значи пољопривредницима који производе веће количине воћа, које ћемо сада моћи пласирати и у зимском периоду - додао је Вучићевић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је укупна вриједност пројекта 130.000 КМ, а да је локална заједница из буџета извојила 30.000 КМ.

- Настојимо да увежемо пољопривредне произвођаче који ће, преко свог удружења и градске пијаце "Пале" покушати, а надамо се и успјети, да пласирају своје производе на локално тржиште. Идеја је да то буде одрживо и да се тржиште у наредном периоду само још више развија - навео је Југовић.

Он је додао да ће општина у наредном периоду подијелити одређен број пластеника, а са Министаством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске покренуте су активности на реализацији тог пројекта.

- Настојаћемо да додијелимо пластенике веће површине, које ће добити они који се заиста баве производњом за тржиште - рекао је Југовић.

Пројекат се имплементира путем механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској у 2020/2021. години, успостављеног кроз заједничку иницијативу Владе Швајцарске, Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске /ИРБ/ и УНДП у БиХ.

Менаџер пројект Вања Вукојичић захвалила је општини Пале за исказани интерес да подржи пољопривредне произвођаче, као и партнерима на пројекту – Градској пијаци Пале, Пољопривредном факултету у Источном Сарајеву и Удржењу "Подмладак".

- Овим пројектом првенствено ће бити обухваћени воћари да би успоставили ланац који ће моћи да функционише дугорочно и који ће на крају крајева да постави базу за основу и развој даље пољопривредне производње - рекла је Вукојичићева.

Она је додала да је до сада реализован низ активности, као што су набавка и инсталирање хладњаче на Градској пијаци Пале, а успостављен је и уговорни однос према коме је Градска пијаца дала простор на кориштење општини Пале како би се могла инсталирати хладњача.

Вукојичићева је навела да је и Пољопривредни факултет у Источном Сарајеву оформио програм према коме ће се вршити обуке пољопривредих произвођача.