latinica  ћирилица
25/02/2021 |  13:16 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Нови Град: Усвојена Резолуција о заштити животне средине

Скупштина општине Нови Град усвојила је данас Резолуцију о заштити животне средине на чијем тексту је радила и еколошка организација "Грин тим" из овог града.
Нови Град-парк природе - Фото: РТРС
Нови Град-парк природеФото: РТРС

Како наводе из Грин тима, документ дефинише позитивне односе према животној средини, почевши од идентификовања, спречавања, санирања узрока и посљедица загађења, до предузимања адекватних мјера.

- Задовољни смо што смо успјели добити формални текст у којем се посебно препознаје потреба образовања становништва, међусекторске сарадње и рјешења заснованих на еколошки прихватљивој основи. Наравно, нисмо изоставили и специфичности Новог Града, тако да је интегрисана потреба подршке Парку природе Уна, те досљедна примјена међународних коненција из ове области - рекао је предсједник "Грин тима" Марио Црнковић.

Рад на овом документу, који је припремљен у оквиру "Еко БиХ" пројекта, финансираног од ЕУ, почео је у другој половини прошле године, студијском посјетом Националном парку "Уна", као практичном примјеру добре праксе и простору за даље унапређење.

Резолуција има и два важна сегмента, а то је дистанцирање од свих објеката и постројења који имају негативан утицај на слободан проток воде и негативан утицај на водне ресурсе генерално.

Једна од аутора Резолуције, Јована Кондић, дипломирани еколог, подсјетила је на Декларацију о заштити ријека, коју је једногласно усвојила Народна скуштина Републике Српске и истакла важност грађења позитивног односа према животној средини.

Радна верзија Резолуције достављена је у локални парламент прошле године.