latinica  ћирилица
25/02/2021 |  14:07 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

У Београду уручене Вукове награде

Вукове награде за 2020. годину, које додјељује Културно-просвјетна заједница Србије за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Србији и на свесрпском културном простору, свечано су данас уручене у Београду.
Вукове награде за 2020. - Фото: СРНА
Вукове награде за 2020.Фото: СРНА

На свечаности у згради Предсједништва Србије, појединцима и институцијама су уручене Вукова награда, Изузетна Вукова награда и Повеља, 57. по реду.

Лауреати Вукове награде за 2020. годину су академски сликар Миладин Микан Аничић, историчар књижевности академик Злата Бојовић, академски сликар Љиљана Бурсаћ, театролог, филмолог, књижевник и преводилац Зоран Ђерић и музиколог и музички критичар Гордана Крајачић.

Међу добитницима ове награде су и историчар књижевности, социолог и филозоф Небојша Кузмановић, глумица Вјера Мујовић, композитор, музички педагог и диригент Немања Савић, научни радник Светомир Стаменковић и књижевник Слободан Станишић.

Добитници Изузетне Вукове награде су Градска библиотека Нови Сад, Карић фондација и Међуопштински историјски архив Чачак, саопштено је из Културно-просвјетне заједнице Србије.

Повељу су добили уредник и водитељ Јасмина Никитовић Стојчић и публициста Милијан Стојанић.

Обраћајући се на скупу, министар културе и информисања Србије Маја Гојковић честитала је свим овогодишњим добитницима и поручила им да су, не само носиоци вриједних признања, већ и настављачи Вуковог дјела, саопштено је из Министарства културе и информисања.

- Ви сте неимари наше културе и чувари наше културне баштине за будуће генерације - навела је она, те додала да је Министарство културе и информисања чврсто опредијељено ка оснаживању области културног насљеђа и савременог стваралаштва, "као двије жиле куцавице сваке културе".

Гојковићева је истакла допринос овог признања у вредновању достигнућа из српског стваралаштва, његовања традиције и представљања српске културе у свијету, те подсјетила да су Вукову награду понијели великани српске културе као што су нобеловац Иво Андрић, Десанка Максимовић, Васко Попа и Добрица Ћосић.

Она је напоменула да Министарство културе и информисања активно ради на децентрализацији културног живота, као и јачању културне дипломатије, а веома је битан правац развоја културе увођење умјетности и културних садржаја у школе, имајући у виду да је образовање једна од кључних улога установа културе.

- Уколико жели да има високе домете, културна сцена не сме да буде ни роб псеудоелите нити треба да буде усмерена искључиво на домаћу публику. Култура мора да припада свима, а квалитетни културни садржаји су најефикаснији пут за бољу слику о нашој земљи у међународним оквирима - истакла је она.

Културно-просвјетна заједница Србије 57. пут додјељује Вукове награде за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Србији и на свесрпском културном простору.

Награде је 21. децембра 2020. године додијелио жири у саставу филолог и оријенталиста Дарко Танасковић /предсједник/, те књижевник Милован Витезовић, издавач из Новог Сада Зоран Гутовић, музички умјетник Урош Дојчиновић, музички умјетник Бора Дугић, књижевник Селимир Радуловић, професор на Војномедицинској академији Елизабета Ристановић, сликар Радован Трнавац Мића и сликар и вајар Милош Шобајић.