latinica  ћирилица
25/02/2021 |  14:42 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Ратификовати Споразум о реадмисији са Пакисатаном

Комисија за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ дала је позитивно мишљење и Дому препоручила давање сагласности за ратификацију Споразума о реадмисији између Савјета министара и Владе Пакистана.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Позитивно мишљење дато је и за ратификацију Протокола између Министарства безбједности у Савјету министара и Министарства унутрашњих послова Пакистана о спровођењу Споразума о реадмисији између Савјета министара и пакистанске Владе.

Комисија је препоручила давање сагласности за споразуме између Савјета министара и влада Србије и Хрватске о одржавању и реконструкцији друмских мостова између ових земаља, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Позитивна мишљења дата су и за ратификације Меморандума о разумијевању између ЕУ као зајмодавца и БиХ као зајмопримца - Макрофинансијска помоћ за БиХ у износу од 250 милиона евра, као и Споразума о кредитној линији између ЕУ и БиХ и Централне банке БиХ као агента зајмопримца.

Позитивна мишљења дата су и на Уговор о зајму за Пројекат јавни превоз Сарајево дио три између БиХ и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, Уговор о зајму /Кредитна линија број два Агенцији за осигурање депозита БиХ/ између БиХ и ЕБРД-а, као и за ратификацију Споразума између Савјета министара и Владе Велике Британије о међународном друмском превозу.

Чланови Комисије подржали су иницијативу посланика у Представничком дому парламента БиХ Предрага Кожула, којом се задужује Министарство иностраних послова у Савјету министара да упути апелацију Меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму да на званичној страници нетачан назива "Босниа" замијени са "Босна и Херцеговина".

Подржана је и иницијатива којом Представнички дом задужује Савјет министара, те министарства безбједности и иностраних послова да хитно покрену процедуре и предузму све потребне активности како би били потписани споразуми о реадмисији са Авганистаном, Ираком, Бангладешом, Ираном, Египтом, Тунисом, Алжиром и Мароком.

У иницијативи је наведено да се Савјет министара задужује да о предузетим активностима и њиховим учинцима извијести Представнички дом најкасније 90 дана од дана усвајања ове иницијативе.