latinica  ћирилица
25/02/2021 |  15:43 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српска успјешно набавља вакцине и спроводи план имунизације

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Сарајеву да Српска успјешно набавља вакцине за своје грађане, да 28. фебруара долази још 20.000 доза, те да се вакцинација обавља по усвојеном плану Владе.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да су се власти у Републици Српској одлучиле на самосталну набавку вакцине када су видјеле да је заказао процес путем Ковакс механизма, те да су врло брзо обезбиједиле велетрговца.

- Већ смо добили прве количине вакцина, 28. фебруара долази још 20.000, а сутра ћу имати информацију када је сљедећа испорука. Ми идемо својим путем - изјавио је Вишковић након састанка са члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, те премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем.

Он је рекао да је у уговору који је Министарство цивилних послова потписало са Коваксом наведен рок - први квартал 2021. године, али да је данас на састанку одлучено да буде упућено писмо Коваксу и да се тражи да испуни преузете обавезе.

Вишковић је поновио да није било разлога да БиХ не добије вакцине на вријеме, јер је Република Српска на вријеме све испоштовала, иако се у Федерацији БиХ каснило.

- Ми смо авансно платили 1.230.000 доза за БиХ и то је било довољно за 20 одсто становништва - појаснио је Вишковић.

Вишковић је рекао да Српска преговара са свим произвођачима вакцина, те да би се ускоро могла очекивати и набавка кинеске вакцине.

- Грађани Републике Српске неће морати да чекају. Сад ће кренути континуирана испорука и ући ћемо у план вакцинације онакав какав је донијела Влада - поручио је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је рекао да је данас на састанку показана спремност да Крајина груп буде велетрговац за увоз и кинеске и руске вакцине за цијелу БиХ.