latinica  ћирилица
25/02/2021 |  18:25 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Први пут Вукова награда отишла у Српску (ВИДЕО)

У Београду су урученe Вуковe наградe добитницима за 2020. годину. Ово престижно признање 57. пут додјељује Културно-просвјетна заједница Србије - за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Србији и на свесрпском културном простору. Међу добитницима је диригент, композитор и музички педагог из Бањалуке Немања Савић.
Додјела "Вукове" награде - Фото: РТРС
Додјела "Вукове" наградеФото: РТРС

Вукова награда, установљена у част Вука Караџића, једно је од највећих признања у српској култури, умјетности, просвјети и науци. Мало је награда које имају тако дугу традицију, а њени добитници су најзначајније личности културног живота.

- Вукова награда као свјетионик води и окупља све оне који су својим прегалачким радом, својом умјетношћу, научним и просвјетним радом допринијели нашој националној култури - изјавио је генерални секретар Културно-просвјетне заједнице Србије Живорад Ајдачић.

Маја Гојковић, министар културе и информисања Србије, нагласила је а су добитници Вукове награде не само носиоци ово вриједног признања, "већ и настављачи Вуковог дјела, неимари наше културе и чувари српске културне баштине за будуће генерације".

Вукову награду добило је 10 истакнутих стваралаца, а међу њима су историчар књижевности Злата Бојовић, театролог и филмолог Зоран Ђерић, глумица Вјера Мујовић, књижевник Слободан Станишић, као и диригент, композитор и музички педагог из Бањалуке Немања Савић. За протеклих више од три деценије умјетничког рада, Савић каже да је ово посебно признање.

- Заиста је посебна прилика и посебна част бити добитник Вукове награде, а још је интересантније и већа обавеза јер је то прва награда једном умјетнику који долази из Републике Српске - рекао је Савић.

У име овогодишњих лаурета обратила се академик Злата Бојовић, која је захвалила на признању које, како је рекла, за сваког добитника представља важан догађај у личној стваралачкој биографији и у историји институције која ју је добила.

Она је додала да је више пута присуствовала свечаности поводом уручења Вукове награде нагласивши да је то увијек био празник.

- Стојећи сада са друге стране, не мислимо да смо на вишој степеници, јер нико од нас није стварао да би добио награду, стварали смо и радили онако како најбоље умијемо. Радост је што је то у непоновљивом вуковском духу, а то је за добитнике највеће признање - рекла је Бојовић.

На свечаности су уручене и Изузетне Вукове награде и повеље.