latinica  ћирилица
25/02/2021 |  18:30 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Почиње откуп земљишта за изградњу ауто-пута Бањалука - Приједор (ВИДЕО)

Експропријација непокретности, сљедећа је фаза, након што је Народна скупштина усвојила План парцелације за ауто-пут Бањалука-Приједор. Влада Српске има обавезу да изрши експропријацију, док је на концесионару израда главног пројекта. Усвајању овог Плана претходиле су бројне притужбе грађана са имањима на предвиђеној траси.
Траса Аутопута Бањалука - Приједор - Фото: РТРС
Траса Аутопута Бањалука - ПриједорФото: РТРС

Ауто-пут Бањалука-Приједор планиран је у дужини од 42 километра, а вриједност инвестције, пројектовања и изградње је 297 милиона евра.

Бројне примједбе грађана су уважене и тражило се оптимално рјешење, како би што мањи број објеката био срушен, кажу у Институту за грађевинарство, који је и носилац израде Плана парцелације.

Због локације петље и приласка Омарској, на овој локацији биће срушено 35 објеката.

Траса ауто-пута, након јавног увида, због бројних примједби грађана, дужа је за 1,7 километара. То ће омогућити да умјесто 354 објекта, буде порушено 117 објеката мање.

Уговор о концесији између Владе Српске и кинеске компаније потписан је крајем 2018. године, након чега је концесионару дат рок од пет година за пројектовање и изградњу.

- У року од годину дана концесионар је имао обавезу да уради идејно рјешење пројекта, студију изводљивости, прибављае локацијских услова, процјена утицаја на заштиту животне средине.... Пошто је ријеч о веома сложеном инфрасртруктурном пројекту, концесионару је дат додатни рок за ове активности - истакла је Наташа Милетић, Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

Према тренутној динамици, почетак радова може се очекивати сљедеће, 2022. године. Концесија је додијељена на период од 30 година од дана изградње.