latinica  ћирилица
25/02/2021 |  19:06 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Либерализација тржишта не значи и поскупљење струје (ВИДЕО)

Реформа електро-енергетског сектора чији је циљ либерализација тржишта и омогућавање промета електричне енергије као сваке друге робе, у складу са новим Законом о електричној енергији Републике Српске, била је тема радионице коју је у Бањалуци организовало ресорно министарство. Кључна порука са радионице: овај процес неће значити раст цијене електричне енергије.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

Иако либерализација тражишта, нужно значи и поскупљење електричне енергије, надлежни у Републици Српској тврде да се цијена струје у овој години неће мијењати.

- Грађани Српске у овој години не могу очекивати веће износе рачун електричне енергије, што је став већинског власника - Владе Српске и то значи да неће бити повећања цијена електричне енергије - нагласио је Лука Петровић, генерални директор Електропривреде Републике Српске.

Реформу сектора омогућиће нови закон о електричној енергији Српске, који је ступио на снагу 1. јануара ове године. Закон и програм реорганизације Електропривреде прописују обавезу раздвајања дјелатности производње и снабдијевања на једној страни и дистрибуције на другој. Очекује се да ће тај процес бити завршен до 1. априла.

- Сада постоје оператори дистрибутивног система и снабдијевања. Оно што смо урадили у дистрибутивној мрежи, радићемо и у производњи гдје имамо око 5.000 запослених, гдје је потребно дефинисати функције које ће бити оперативније - додао је Петровић.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске појаснио да се реформа, прије свега, огледа у доношењу новог Закона о електричној енергији, који је усвојила Народна скупштина и који је дефинисао реформски пут у наредним годинама кроз који ће проћи Електропривреда Српске и цијели електроенергетски сектор.

Он је навео да ће реформа за потрошаче значити да ће бити обезбијеђено квалитеније снабдијевање електичном енергијом, пружање садржајније и квалитетније услуге.

У том смислу, додао је, неопходно је обезбиједити и да се сав енергетски сектор развија и да обезбиједи ону врсту прихода и да има добит која ће омогућити да Електропривреда буде стуб развоја Српске и њене привреде.

Раздвајање електроенергетских дјелатности обавеза је која проистиче из европских директива. За сада у том послу предњачи Република Српска.

- Ми се заиста надамо да ће и друге електропривредне компаније у БиХ пратити ове реформе, јер је то нешто што су све земље у региону урадиле - рекао је Мак Каменица, директор УСАИД-овог пројекта Асистенција енергетском сектору.

Либерализација тржишта значиће и да грађани имају могућност да бирају снабдјевача - уколико се појаве нови, са повољнијом цијеном у односу на садашњег јавног снабдјевача - Електропривреду Српске.