latinica  ћирилица
25/02/2021 |  19:45 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Ратификација споразума о слободној трговини БиХ и Турске до 16. марта (ВИДЕО)

Турски парламент требало би до 16. марта да ратификује споразум о слободној трговини између БиХ и Турске, поручили су данас у Сарајеву министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и турски министар пољопривреде и шумарства Бекир Пакдемирлија.
Кошарац-Пакдемирли - Фото: СРНА
Кошарац-ПакдемирлиФото: СРНА

Кошарац је рекао да је Турска важан спољнотрговински партнер БиХ, јер једну трећину својих пољопривредних производа пласира на ово тржиште, као и да је ратификација овог споразума јако битна за пољопривреднике Републике Српске и Федерације БиХ.

- Ово је шанса коју требамо сви заједно да искористимо како би што је могуће више наших производа пласирали на турско тржиште - истакао је Кошарац након састанка.

Он је додао да је са турском делегацијом разговарано и о споразуму између Савјета министара и Владе Турске из области шумарства.

Састанку су присуствовали и министри поqопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и ФБиХ Шемсудин Дедић, а разговарано је и о заштити шуме.

- Једна експертска екипа ће доћи почетком наредне седмице у БиХ и на темељу уставних надлежности и свих активности које спроводе надлежна тијела у БиХ, прије свега ентитетска министарства, ћемо бити партнер турској страни и радити на имплементацији ове активности, с тим да ћемо у складу са нашим процедурама и ми покренути активности у вези са потписивањем тог споразума - изјавио је Кошарац новинарима.

Он је навео да је на састанку исказана потреба за разговором о пласману бобичастог воћа, односно малине, али и неким другим пољопривредним производима из БиХ.

Са турском делегацијом је разговарано и о унапређењу сарадње у области рибарства и аквакултуре, као и о наставку извоза црвеног меса из БиХ у Турску.

- Дали смо задатке надлежним тијелима да раде на усклађивању ветеринарских сертификата за извоз прерађевина меса из БиХ, јер је то веома значајно за прерађивачку индустрију. Разговарано је и о увозу пилећег меса из Турске у БиХ - рекао је Кошарац.

Он је поновио да је у прошлој години БиХ забиљежила раст извоза у Турску за 3,6 одсто, а највише се извозило уље од сјемена сунцокрета, док је извоз говеђег меса износио 25 милиона КМ, а претходне године свега 970.000 КМ.

Пакдемирлија је рекао да је данашња посјета БиХ предрадна, уочи посјете чланова Предсједништва БиХ Турској 16. марта.

Он каже да је и са члановима Предсједништва БиХ јутрос разговарано о унапређењу сарадње двије земље.

Пакдемирлија је навео да је споразум који треба да ратификује турски парламент јако важан, како за његову земљу, тако и за БиХ, јер ће допринијети унапређењу сарадње и помоћи привредницима обје земље.

- Министарство на чијем сам челу, има блиску садашњу са свим земљама на Балкану, поготово у смислу трговинске размјене. Међутим, када је у питању БиХ и извоз пољопривредних производа у Турску, она је ту у предности - навео је Пакдемирлија.

Турски министар је додао да је разговарано и о академској сарадњи, посебно факултета пољопривреде и шумарства.