latinica  ћирилица
25/02/2021 |  22:34 ⇒ 22:38 | Аутор: СРНА

Концерт "Матија Дедић трио" и Марије Шестић

Концерт врхунског џез састава "Матија Дедић трио" са истакнутом бањалучком умјетницом Маријом Шестић одржан је вечерас у Банском двору у Бањалуци.
Бански двор -
Бански двор

У Концертној дворани Банског двора, уз пијанисту Дедића, наступили су и џез музичари из Хрватске Лука Веселиновић /бас/ и Борко Рупен /бубањ/.

- Публика је била у прилици да чује моје ауторске композиције, а посебна гошћа била је Марија Шестић. Марија је невјероватна, феноменална, она је морала бити гошћа на нашем концерту. Драго ми је да се одазвала мом позиву. Мислим да немам шта људима у Бањалуци причати ко је Марија Шестић, сви знају колико је талентована - рекао је Дедић.

Дедић каже да тренутно ради на два албума, један за домаће, један за инострано тржиште.

- На албуму за инострано тржиште више ће се наћи електроника него клавир. Други ће се звати `Лејдис`, гдје уопште нисам битан као пијаниста, него сам окупио мени врло драге пјевачице које су бирале композиције које ћемо извести. Врло ми је драго што ћу их угостити - најавио је Дедић.

Марија Шестић, која је у пратњи овог трија извела двије композиције, џез стандард "Мај фани валентајн" и "Све што знаш о мени" Арсена Дедића, рекла је да јој ово није прва сарадња са Матијом.

- Он је савршен музичар. Сада сам у улози пјевача и из овог угла морам да кажем да заиста уживам са њим на сцени, јер је растао са пјевачима. Он потпуно осјети све фразе, тако је лако сарађивати са њим, можемо да одрадимо пробу, а и не морамо. Велико ми је задовољство што сам била гост на концерту његовог трија - нагласила је Шестићева.

За овај концерт улазнице су распродате у рекордном року, а одржан је уз примјену свих поприсаних мјера и препорука надлежних органа - мјерење тјелесне температуре, те обавезно ношење заштите маске и одржавање физичке дистанце, саопштено је из Културног центра Бански двор.

Матија Дедић један је од најпознатијих хрватских џез музичара млађе генерације, који је дипломирао на Џез одсјеку музичке академије у Граду.

Клавир је почео учити са пет година. Будући да је одрастао у музичкој породици, уз мајку пјевачицу Габи Новак и оца кантаутора Арсена Дедића, од малена је био изложен утицајима разних музичких жанрова. Рано је открио џез спознавши велике могућности апстрактног и личног погледа на музику.

Компонује за телевизију и позориште. Добитник је награде Хрватског друштва композитора као најбољег џез композитора, те је вишеструки добитник награда "Статус" за најбољег џез пијанисту и "Порин" за најбоље џез албуме.

Марија Шестић рођена је 1987. године у Бањалуци. Студије клавира на Академији умјетности у Бањалуци уписала је са тринаест година. Дипломирала је и магистрирала као најмлађи студент у историји бањалучке Академије уметности, а учествовала је и на међународним такмичењима младих пијаниста.

Шестићева је добитник бројних награда, учествовала је и на избору Пјесме Евровизије 2005. године, када је заузела четврто мјесто са пјесмом "У овом свијету".