latinica  ћирилица
26/02/2021 |  07:03 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

У Београду трибина "Република Српска пред новим изазовима"

У Београду ће данас бити одржана трибина о теми "Република Српска пред новим изазовима" у организацији Представништва Републике Српске у Србији и информативно-политичког портала "Све о Српској".
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Трибина ће бити одржана поводом 9. јануара - Дана Републике и 28. фебруара дана доношења првог Устава Републике Српске, са почетком у 15.00 часова у прес-центру Удружења новинара Србије.

Из Представништва Републике Српске у Србији саопштено је да се очекује да ће трибини присуствовати и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На трибини ће говорити аналитичари Ненад Кецмановић, Александар Павић, Дарко Танасковић, Срђа Трифковић и Синиша Љепојевић, а преко конференцијске видео-везе ће се укључити аналитичари Јелена Гускова из Москве и Стивен Мајер из Вашингтона.

У име организатора скуп ће отворити шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а разговор ће модерирати главни уредник портала "Све о Српској" Ђуро Билбија.

У саопштењу се наводи да су међу питањима на којима се очекују одговори на трибини то да је нова америчка администрација већ првих седмица мандата најавила ангажовање на западном Балкану као један од својих спољнополитичких приоритета.

Осим тога, високи представник у БиХ Валентин Инцко већ је појачао притиске на руководство Републике Српске, без сагласности руског амбасадора у Савјету за спровођење мира /ПИК/, док бошњачки политичари Србе називају лошим народом, оспоравају му конститутивност и приписују му чак и фашизам.

"Поставља се питање како Република Српска треба да одговори на ове синхронизоване изазове. Све су ово питања на која очекујемо да ћемо добити одговоре на овој трибини", додаје се у саопштењу.

Трибину "Република Српска пред новим изазовима" могуће је пратити директно или одложено на Јутјуб налогу УНС-а.