latinica  ћирилица
26/02/2021 |  07:35 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

ЕУ: Потребно вријеме за израду потврде о вакцинацији

Европска унија жели да развије потврду о вакцинацији која би била од кључне важности за туристичку сезону, али за израду система биће потребно најмање три мјесеца, рекла је данас предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Фон дер Лајенова је након видео конференције са лидерима блока нагласила да ће, поред обимног техничког рада, постојати и већи број отворених политичких питања.

Чланице ЕУ још разговарају између себе и на унутрашњем нивоу о томе да ли вакцинација против ковида 19 носиоцима потврде омогућава да путују, једу у ресторанима или иду у биоскопе.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел рекао је да је све више и више сагласности међу лидерима ЕУ о успостављању програма потврда, али да за сада главни приоритет остаје убрзање вакцинације.

Европски блок је подијељен између чланица попут Француске и Њемачке, које су више против повезивања вакцинације са правом на путовање од осталих, на челу са Грчком и Кипром, који би да се такав програм усвоји много брже.

Никозија је већ потписала договор са Израелом који од 1. априла омогућава њиховим вакцинисаним држављанима да иду у ту земљу на одмор.

Земље које се више ослањају на туризам, попут Аустрије, Грчке, Италије и Шпаније, подржавају идеју о увођењу потврда.

Фон дер Лајенова је нагласила да још нема научних доказа о томе да ли вакцинисани и даље могу да заразе остале, упркос обећавајућим резултатима истраживања у Израелу