latinica  ћирилица
26/02/2021 |  07:45 ⇒ 11:32 | Аутор: sputniknews.com

Америка извела ваздушни напад у источној Сирији; Русија упозорава

Америчка војска извела је по налогу предсједника Џоа Бајдена ваздушне ударе у источној Сирији на објекте за које Пентагон каже да припадају проиранској милицији. Русија упозорава да такви напади могу довести до конфликта великих размјера у читавом региону.
Америка извела ваздушни напад (фото: Master Sgt. Phil Speck, U.S. Air Force via AP) -
Америка извела ваздушни напад (фото: Master Sgt. Phil Speck, U.S. Air Force via AP)

- По налогу предсједника Бајдена, америчка војска раније вечерас извела је ваздушне нападе на инфраструктуру коју користе милитантне групе уз подршку Ирана у источној Сирији - рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби.

Он је навео да ће Бајден дјеловати у циљу заштите америчких и коалиционих војника, као и да је овај напад био спроведен са циљем да дође до деескалације ситуације на истоку Сирије и у Ираку.

Кирби је рекао и да су у нападима уништени многи објекти на граничном контролом пункту које користе проиранске групе као што су Катаиб Хезболах и Катаиб Сајид ел Шухада.

Русија: Ово је напад на суверену државу

Руски сенатор и представник Савета федерације Русије Владимир Џабаров прокоментарисао је напад Америке на Сирију рекавши да је у питању бомбардовање суверене државе.

- Овај напад је мимо свих закона, Сирија је суверена држава. Не искључујем могућност да се званични Дамаск обрати Савјету безбедности са захтјевом да се о овом нападу разговара на хитном засједању - рекао је он.

Џабаров је рекао и да је ово веома опасна ствар и да може довести до ескалације ситуације у целом региону.

- Ово све може довести до конфликта великих размјера - упозорио је Џабаров