latinica  ћирилица
26/02/2021 |  07:45 ⇒ 07:50 | Аутор: СРНА

Обје дозе вакцине примило готово пола милиона људи у Србији

У Србији су, према најновијим подацима Владе, извршене 1.375.872 вакцинације против вируса корона, а обје дозе вакцине примило је 497.729 грађана.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, послије Велике Британије, а према проценту грађана који су примили обје дозе вакцине прва је у Европи.

Послије Србије су Малта и Румунија, преноси РТС.

У свијету је Србија на петом мјесту по броју вакцинација на милион становника, послије Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије.

Према броју ревакцинација на милион становника у свијету, Србија је четврта, послије Израела, Уједињених Арапских Емирата и Сејшела.

Србија је убједљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а слиједе Румунија, Мађарска, Словенија и Хрватска.

У Србији је, према посљедњем пресеку, од посљедица ковида 19 преминуло још 15 особа.

Од 15.074 тестираних особе, 3.588 је било позитивно на присуство вируса корона.

Највише нових случајева је у највећим градовима. Више од трећине је из Београда 1.229. Слиједе Нови Сад са 215 нових случајева, Ниш 186, Врање 118, Крагујевац 117.

У болницама се налазе 3.832 пацијента, од којих се на респиратору налазе 153 особе.

Нова сједница Кризног штаба за борбу против корона вируса биће одржана данас у 8.00 часова.

Инфектолог и члан кризног штаба Мијомир Пелемиш поручио је да би људи требало да се спреме - јер ће на сједници мјере сигурно бити пооштрене.

Директор Института "Батут" Верица Јовановић рекла је да број позитивних на вирус корона скаче у континуитету и доводи до тога да "цијело друштво треба да преиспита своје понашање".

Предсједник Кине Си Ђинпинг ће, према договору са предсједником Србије Александром Вучићем, послати још 500.000 доза вакцина компаније "Синофарм".

Вакцине би у Србију требало да стигну 5. марта.