latinica  ћирилица
26/02/2021 |  07:49 ⇒ 07:50 | Аутор: СРНА

Дамјановић: У фокусу корекција броја часова и предмета

Циљ плана за реформу гимназија у Републици Српској, који би требао да буде урађен ове године, јесте корекција броја часова на седмичном нивоу и списка предмета по разредима, а постоји и могућност увођења нових предмета, изјавио је директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.
Предраг Дамјановић - Фото: РТРС
Предраг ДамјановићФото: РТРС

- Стручни тим који ће радити на реформи гимназија, уколико процијени да за неке предмете у неком од разреда треба да се повећа број часова, сигурно ће то урадити, али исто тако ће у осталим предметима смањити број часова јер не желимо да број часова на седмичном нивоу преоптерети наше ученике - рекао је Дамјановић.

Он је навео да ће стручни тим процијенити да ли је негдје потребно увести нови предмет.

- Сагледаћемо ситуацију да ли има потребе уводити неке предмете или замијенити стари новим - рекао је Дамјановић за "Независне новине".

Он је додао да је планирано да се ове године уради план реформе и достави Министарству просвјете и културе Републике Српске на усвајање.

Према његовим ријечима, потреба за новом реформом гимназија у Републици Српској и те како постоји, јер се 10 година нису мијењали планови, вршене су неке козметичке промјене, али ништа конкретно.

- У посљедњих 10 година дошло је до промјена поготово у информационим технологијама, у начину извођења наставе, тако да све то морамо да узмемо у обзир - закључио је Дамјановић.

У Министарству просвјете и културе Српске рекли су да је акционим планом спровођења реформских активности у 2021. години планирана измјена наставног плана за гимназије.

- Након тога ће се сукцесивно радити измјена наставних програма са фокусом на исходе учења и компетенције које обезбјеђују ефикасан наставак школовања и цјеложивотно учење - кажу у надлежном министарству.

Директор Гимназије "Филип Вишњић" у Бијељини Владимир Шавија истиче да је потребна реформа гимназија у Републици Српској, те да већ деценију гимназије раде по садашњем програму.

- Остале средње школе скоро сваке године добијају интересантније смјерове за ученике него што има гимназија, јер ми годинама уназад имамо класичне опште смјерове - рекао је Шавија за "Независне".

Замјеник директора бањалучке Гимназије Сандријела Касагић навела је да је неколико наставника ове школе укључено у реформске тимове за наставне планове, али да их нико није питао за мишљење или за неки савјет у вези са реформом гимназије.

Она сматра да би у цијели процес реформи требало да буду укључени, осим наставника, и ученици, али и родитељи