latinica  ћирилица
26/02/2021 |  08:21 | Аутор: СРНА

Продановић: Комисија за сарадњу са НАТО-ом не штети никоме

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић изјавио је да Комисија за сарадњу са НАТО савезом, коју је формирао Савјет министара, не штети никоме, па ни било коме у Републици Српској, и назвао жалосним приступ опозиције која је кадрове СНСД-а прозвала "издајницима" због гласања за формирање ове комисије.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- Када немате адекватан одговор, углавном се користи вокабулар оптужби и медијског спиновања. Али, кључно је овдје да ли су нам у БиХ важни стандарди у јачању капацитета безбједносног и одбрамбеног сектора у складу са најмодернијим стандардима у свијету - рекао је Продановић за данашње сарајевско "Ослобођење".

Према његовим ријечима, у случају формирања Комисије за сарадњу са НАТО-ом не говори се ни у којем смислу да ли ће БиХ бити или не чланица неке асоцијације, већ је суштина да ли БиХ хоће професионалне, ефикасне Оружане снаге, које ће у складу са законима БиХ и Уставом одговорити грађанима и учинити БиХ безбједном у било ком смислу.

Продановић сматра да БиХ треба да убрза доношење закона који се односе на 14 приоритета Европске комисије, у чему, констатовао је, значајну улогу има Савјет министара.

Он је оцијенио позитивним ако би до почетка јуна, како је најавио лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, БиХ могла направити напредак на путу ка ЕУ.

- Политичка опредијељеност је кључна претпоставка напретка БиХ, да ли смо за европски пут и да ли имамо довољан степен политичке воље да рјешавамо ствари или да их држимо у залеђеном стању - рекао је Продановић.

Он сматра да сложеност система БиХ није оправдање за спорост у набавци вакцина и да власти нису показале ефективан и до краја одговоран приступ овом питању.

- Мислим да је у том смислу систем морао бити промптнији, бржи и одговорнији - истакао је Продановић.

Када су у питању поновљени избори у Сребреници и Добоју, он је констатовао да они нису промијенили коначни резултат, али да су озбиљна порука да опсервација и контролисање изборног процеса елиминише могуће злоупотребе.

Продановић је оцијенио да садашња Централна изборна комисија БиХ није показала потребни капацитет, јер се начин како су поништени избори у Сребреници и Добоју могао примијенити на више од половине општина у БиХ.