latinica  ћирилица
26/02/2021 |  08:55 ⇒ 08:55 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Неприхватљив ултиматум високог представника

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је за Републику Српску, као државотворни ентитет унутар дејтонске БиХ, неприхватљив ултиматум високог представника у БиХ Валентин Инцка да Народна скупштина поступи по његовом наређењу, односно да се демонстрира сила.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Предсједник Парламента Републике Српске вјерује да је то неприхватљиво и за сав демократски свијет, у свим државама које држе до свог достојанства и начела подјеле власти.

Чубриловић је напоменуо да писмо, у којем Инцко очекује да до маја буду одузете повеље некадашњим челницима Републике Српске Момчилу Крајишнику, Биљани Плавшић и Радовану Караџићу, које су им додијељене још 2016, поводом 25 година рада парламента, није упућено њему, те да ту нема ништа лично.

- Нисам ја добио писмо од високог представника међународне заједнице у БиХ зато што сам Недељко Чубриловић, него због тога што сам предсједник Народне скупштине Републике Српске, нити ми је писмо упутио Валентин Инцко лично, него управо високи представник - рекао је Чубриловић за "Еуро-Блиц".

Чубриловић је истакао да се не плаши да ће бити смијењен са мјеста предсједника Народне скупштине, те истакао да се његовом смјеном неће ријешити проблем који је наметнут писмом високог представника.

- Умјесто мене, за предсједника Народне скупштине доћи ће неко други и проблем неће бити отклоњен без разговора, дијалога, па ме чуди што политичар и дипломата с толико дугим искуством као што је оно тренутног високог представника, није ни покушао претходно да разговара с нама из руководства Народне скупштине, него је одмах поставио ултиматум и запријетио санкцијама - рекао је Чубриловић.

Чубриловић је навео да, нажалост, он не би био први српски функционер који је смијењен с функције, те подсјетио да је, упркос толико драстичним казнама, Република Српска опстала, учврстила свој идентитет, субјективитет и постала још видљивија у јавном простору.

Говорећи о одговору на Инцков захтјев да се повуку одликовања, Чубриловић је рекао да је његова обавеза да закаже састанак руководства Народне скупштине са шефовима клубова.

- И ја ћу то урадити. Када – у овом часу не могу прецизно назначити. Има још времена. Високи представник нам је `дао рок` до краја априла, па нема разлога да журимо. Уосталом, нешто треба препустити и времену, као најбољем судији, као што пише у једној светој књизи - рекао је Чубриловић.

Када је ријеч о најави Инцка да ће у парламент БиХ ускоро послати нацрт закона о забрани негирања геноцида у БиХ, Чубриловић сматра да Парламентарна скупштина БиХ неће усвојити такав закон, као што га не би усвојила ни Народна скупштина Републике Српске кад би на њу био адресиран.

- Остаје једино да га наметне високи представник, као што је и до сада више пута рађено у краткој историји постдејтонске БиХ. Међутим, то би било изузетно лоше, јер би се ионако крхко повјерење међу народима у БиХ додатно уздрмало и урушило и вратило би нас у период од прије двије и по деценије - упозорио је Чубриловић.

Он је напоменуо да би такав закон онда обесмислио и било какво проучавање рата у БиХ, те да ништа не би значили нови документи, нова открића и сазнања и да се онда поставља питање чему наука.

- Зато се надам да ће високи представник још размислити о посљедицама које ће настати уколико би се, евентуално, одлучио да наметне закон о којем ме питате - рекао је Чубриловић.